Vse to bi se sprostilo, če bomo danes prešli v oranžno fazo

Po načrtu bi ta faza prinesla tudi odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja, kar bi se naj po poročanju Radia Slovenija tudi zgodilo, ne pa tudi odprave policijske ure oz. gibanja ponoči.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. februar 2021 ob 08:47
Odpravila bi se prepoved prehajanja občinskih meja

Odpravila bi se prepoved prehajanja občinskih meja

Vlada se je na sredini seji seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami, odločitev, kaj se bo sprostilo, pa bo znana po današnji seji, ki bo potekala ob 11. uri v Kongresnem centru na Brdu. Kot so napovedali, bodo odloki sledili semaforju in načrtu sproščanja, ki je bil predstavljen pred enim mesecem.

Po zadnjih podatkih je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov v torek znašalo 827, v bolnišnicah pa se je zdravilo 864 covidnih bolnikov, kar pomeni, da je država glede na vladni semafor prešla v oranžno fazo. Glede na vladni načrt, bi se v oranžni fazi v šole vrnili preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah bi lahko spet izvajali izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprle bi se nekatere dodatne servisne dejavnosti ter trgovine, po načrtu pa bi ta faza prinesla tudi odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja, kar bi se naj po poročanju Radia Slovenija tudi zgodilo, ne pa tudi odprave policijske ure oz. gibanja ponoči. Slednje je predvideno v rumeni fazi. Ni nujno sicer, da bodo sproščeni vsi ukrepi hkrati, pač pa bi jih lahko sproščali postopoma v naslednjih dneh, tudi odvisno od nadaljnje epidemiološke slike.

Po poročanju Radia Slovenija se v šolske klopi neuradno vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov. V naslednjem tednu bi to sicer veljalo le za zahodno polovico države, saj so na vzhodu predvidene šolske počitnice.

Slovenija je odslej v oranžni fazi

Smo v oranžni fazi: Ukinja se omejitev na občine, dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, v šole se vračajo preostali razredi


Strategija za obvladovanje bolezni COVID-19
Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19 (sprošča se na ravni celotne države, ne več po regijah)

Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 827, število oseb, ki potrebujejo...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Sreda, 10. februar 2021

Vlada podaljšala veljavnost odlokov, sprejetih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih

Je pa Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, s katerim za sedem dni podaljšuje veljavnost odlokov in s tem ukrepov, ki so vsebovani v teh odlokih. S sprejetim odlokom se do 19. februarja 2021 podaljšuje veljavnost ukrepov iz naslednjih odlokov:

  • Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji
  • Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji
  • Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
  • Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih

V posameznih odlokih so določbe, ki vlado zavezujejo k preverjanju utemeljenosti ukrepov iz posameznega odloka vsakih sedem dni, prav tako pa končna določba jasno določa sedemdnevno veljavnost posameznega odloka.

Vlada se tedensko seznani s strokovnim mnenjem Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje o utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Na podlagi zadnje ocene se je vlada odločila za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov, ki so vsebovani v navedenih odlokih.

Stanje na današnji dan

Oba pogoja za oranžno fazo izpolnjena




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija