V šole so se vrnili vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov tudi na vzhodu

Ta teden se v šole vrača 83.820 učencev iz vzhodne Slovenije.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. februar 2021 ob 08:49
Učenci so se vrnili v šole

Učenci so se vrnili v šole

Vlada Republike Slovenije je pred desetimi dnevi sprejela nov Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. Z njim se sproščajo nekatere omejitve na področju izobraževanja.

Ker smo takrat v državi dosegli oranžno fazo sproščanja ukrepov, to omogoča, da se v osnovne šole vračajo vsi učenci in učenke osnovnih šol. Ker so prejšnji teden za vzhodni del Slovenije bile zimske počitnice, se je v šole takrat vrnilo 107.227 učenk in učencev iz zahodne Slovenije ter okoli 6000 njihovih učiteljic in učiteljev. Ta teden pa se v šole vrača 83.820 učencev iz vzhodne Slovenije, medtem, ko so na zahodu počitnice.

V naslednjem tednu se v šole vračajo vsi šolarji

Z novo aplikacijo je možno spremljati covid stanje v šolah in vrtcih


Za učni proces v osnovnih šolah ob vrnitvi v aktualnih epidemioloških razmerah, poleg upoštevanja vseh osnovnih zdravstvenih ukrepov velja, da se pouk ves čas izvaja v enotni skupini oziroma mehurčku, ki je enak matičnemu oddelku. Tako razredni pouk, kot tudi predmetni pouk, sta za učence organizirana v matičnih učilnicah, učenci učilnic ne menjajo. V zaprtih šolskih športnih objektih se za učenke in učence ne izvajajo dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci.

V srednje šole so se vrnili tudi dijakinje in dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Šolski prostori in delavnice so se odprli tudi za izvedbo praktičnega pouka srednješolcev.

V organizacijah za izobraževanje odraslih ni več omejitev, zato je omogočeno izvajanje vseh dejavnosti in programov.

Sproščanja tudi na področju višjih strokovnih šol in v visokošolskih zavodih

Do delnega sproščanja ukrepov je prišlo tudi na področju višjih strokovnih šol in v visokošolskih zavodih, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti, seminarji in laboratorijske vaje za do največ 10 udeležencev.

V dijaških domovih lahko bivajo dijaki in študentje višjih strokovnih šol, ki so opredeljeni v zgornjih odstavkih. Prav tako lahko v dijaških domovih bivajo študentje visokošolskih zavodov, ki lahko, skladno z odlokom, na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih opravljajo izpite, seminarje, laboratorijske vaje in individualni pouk

Odlok določa tudi obveznost testiranja oziroma izjeme, ko zaposlenim testiranja ni potrebno opraviti.

Potrjeni primeri po občinah v zadnjih 7 dneh

COVID-19 stanje: Približujemo se rumeni fazi




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija