Drage ženske – prisluhnite, kaj so pripravili za Vas

Ob dnevu žena so člani KUD Vitomarci pripravili dvodnevni program, ki si ga morate ogledati. »Drage ženske, sprejmite naš poklon v obliki podarjenega časa in vloženega truda ter obiščite Facebook stran KUD Vitomarci.« vabijo kulturniki.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 8. marec 2021 ob 20:23
Šopek ob dnevu žena

Šopek ob dnevu žena

Mednarodni dan žensk, 8. marec, simbolizira praznovanje ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Ženske so se skozi vso zgodovino morale boriti za vse navedeno. Ideja o obeleževanju dosežkov žensk je vzklila v začetku 20. stoletja. Prvič pa so ženske svoj dan obeležile v ZDA, 28. februarja 1909. V Evropi so ženske svoj dan prvič praznovale 19. marca 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in in na Danskem. 8. marec pa je mednarodni dan žensk postal leta 1977, ko ga je z resolucijo kot takega sprejela Generalna skupščina OZN.

Prvi del programa so kulturniki iz Vitomarc predvajali že v nedeljo. Domen Kokol, Jaka Čeh in Jakob Dizma Roškar so poskrbeli, da so poslušalke zasrbele pete kar med kuhanjem nedeljskega kosila. Nagovor pa je prispeval podžupan Občine Sv. Andraž v Slovenskih goricah, Tomaž Toš.

V spodnjem videu boste lahko prisluhnili njihovemu razmišljanju ter verzom slovenskih pesnikov in zgodbam tujih avtorjev.

Ob mednarodnem "Dnevu žena" smo za vas pripravili kulturni program.

Objavil/a Kud Vitomarci dne Nedelja, 07. marec 2021

V ponedeljek, 8. marca, pa niso pozabili niti na najmlajše - pripravili so pravljico, v večernih urah pa objavili še razmišljanje za odrasle, »Ženska ženski«, ki se dotakne sodobne ženske v vseh porah njenega vsakdana.

Za pokušino pa le odlomek, hudomušna ljudska pripoved:
Možu nikakor ni bilo jasno kaj žena počne ves dan, ko on hodi v službo. Zato ji je ponudil, da zamenjata za en dan, saj se je mož želel malo spočiti. Tako je žena odšla zdoma na delo, mož pa je postavil jed za kuhanje na štedilnik in se domislil, da bi se malo usedel ter popil kak deci. Odpravil se je v klet po vino in še preden si je natočil, se je spomnil, da mu bo jed prekipela. In res, jed je skipela, pa tudi vino je steklo iz soda, saj je v naglici pozabil zapreti pipo na sodu. »Pa res ni tako lahek vsakdan moje žene,« je bila njegova zadnja misel v tistem dnevu.

Ženska



Več v Kultura in izobraževanje