Ponovno uveden nadzor nad karantenami na domu

Posameznika v karanteni, na domu lahko obišče zdravstveni inšpektor. Za nespoštovanje ukrepa so predvidene tudi globe med 400 in 4.000 evri.

Prlekija-on.net, četrtek, 11. marec 2021 ob 19:06
Posameznika v karanteni, na domu lahko obišče zdravstveni inšpektor

Posameznika v karanteni, na domu lahko obišče zdravstveni inšpektor

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je Vesna Kerstin Petrič, v. d. generalne direktorice Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje predstavila odločitev vlade o potrditvi predloga spremembe Zakona o nalezljivih boleznih, ki ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, v katero je bil posameznik napoten s strani NIJZ kot visoko-tvegan stik ali pa ga je v karanteno na domu napotila policija ob prehodu meje.

Obravnava predloga zakona bo v državnem zboru izvedena po hitrem postopku. To pomeni, da posameznika v karanteni, na domu lahko obišče zdravstveni inšpektor in ugotavlja, ali se oseba nahaja doma in spoštuje navodila. Za nespoštovanje ukrepa so predvidene tudi globe med 400 in 4.000 evri. Bodo pa zaposleni na podlagi potrdila še vedno dobili nadomestilo dohodka.

Z nadzorom bodo inšpektorji ugotavljali, ali se ukrep dosledno upošteva, predvsem po prihodu iz držav, kjer so nove različice koronavirusa že močno razširjene.



Več v Slovenija