Od 1. do 12. aprila bi se ponovno lahko ustavilo javno življenje

Pod ukrep delnega zaprtja države med 1. in 12. aprilom sodijo ukrepi zaprtja šol, vzpostavitve omejitve gibanja na občine in zaprtja trgovin.

Prlekija-on.net, četrtek, 25. marec 2021 ob 13:50
Ponovno bi se nam življenje lahko ustavilo

Ponovno bi se nam življenje lahko ustavilo

Predsednik vlade Janez Janša je danes na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil dopis, v katerem predlaga, da se srečanje z vsemi predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, z ministrstvom za zdravje in posvetovalno skupino opravi čimprej.

Ministrstvo za zdravje je namreč na osnovi stališča posvetovalne skupine oblikovalo dodatne predloge za zaustavljanje tretjega vala epidemije koronavirusa, ki je zajel večji del Evrope in z njo tudi Slovenijo.

Kot poudarja predsednik vlade Janez Janša je glede na zaskrbljujoče hitro naraščanje okužb in obolelih s COVID-19 vlada prisiljena obravnavati in sprejeti ukrepe najkasneje do konca tega tedna. Glede na dogovor, sprejet na zadnjem srečanju stroke in parlamentarne politike, premier predsednika republike Boruta Pahorja naproša, da čimprej skliče nadaljevalno srečanje, na katerem bo Ministrstvo za zdravje ob prisotnosti posvetovalne skupine predsednikom parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin predstavilo svoje predloge prej, preden bodo obravnavani na seji vlade.

Nočna omejitev gibanja bo po novem veljala od 22. do 5. ure

Tri regije spet rdeče, spreminja se tudi ura nočne omejitve gibanja


Predsednik vlade Janez Janša je obenem tudi predlagal, da bi to srečanje potekalo v petek zvečer, ali pa v soboto oziroma nedeljo, pri čemer je v svojem dopisu poudaril, da mora vlada o predlogih oziroma ukrepih za zaustavljanje tretjega vala epidemije odločiti najkasneje v nedeljo zvečer.

Kot je spomnil predsednik vlade Janez Janša, so predstavniki opozicije na prvem srečanju posebej poudarjali, da bi si želeli podrobnejšo seznanitev z ukrepi prej, preden so le-ti sprejeti, vlada pa s pozivom predsedniku republike Borut Pahorju o sklicu tega sestanka upošteva pozive opozicije.

Predsednik vlade Janez Janša je predsedniku republike Borutu Pahorju obenem še predlagal, da bi se srečanje izvedlo javno, saj bi se tako lahko vsi seznanili s predlogi in dilemami, s katerimi se moramo soočiti.

Zaprtje šol, vzpostavitev omejitve gibanja na občine, zaprtje trgovin...

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da strokovna skupina predlaga, da se zaradi epidemične slike določeni ukrepi zaostrijo. "Na posvetu pri predsedniku republike je bilo rečeno, da se v primeru resnega poslabšanja epidemične situacije ponovno skliče posvet, ki bo predvidoma konec tedna. Strokovna skupina je predlagala tudi zaprtje določenih delov družbe, vendar nobene odločitve, ki bo politična, ne bi prejudiciral pred omenjenim sestankom," je povedal Poklukar.

Pod ukrep delnega zaprtja države med 1. in 12. aprilom sodijo ukrepi zaprtja šol, vzpostavitve omejitve gibanja na občine in zaprtja trgovin. Svetovalna skupina vrednoti posamezne ukrepe in bo predloge pripravila za obravnavo na vladi. "Kljub temu da so uradno tri regije spet obarvane rdeče, se trgovine tam ne zapirajo. V obalno-kraški regiji so se odprle šele teden dni nazaj, zato je smiselno, da ukrep traja vsaj 14 dni, kar šele omogoča merjenje učinkovanja ukrepa. Hkrati pa se bo vlada konec tega tedna odločala o bolj obsežnih ukrepih omejevanja epidemije, zato posamezni manjši ukrepi lahko počakajo do takrat", je še Poklukar povedal na vladni konferenci.



Več v Slovenija