V notranjost gostiln le pod pogojem testiranja, dokazila o prebolelosti ali potrdila o cepljenju

V treh statističnih regijah (pomurska, goriška in obalno-kraška) veljajo izjeme, ki so določene za rumeno fazo, kar pomeni, da se odpira tudi notranjost gostiln, »vendar le pod pogojem testiranja, dokazila o prebolelosti, potrdila o cepljenju, pri čemer delovanje nočnih klubov, barov ali diskotek ni dovoljeno,« je pojasnil Zajc.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. april 2021 ob 14:55
V treh statističnih regijah se odpira tudi notranjost gostiln

V treh statističnih regijah se odpira tudi notranjost gostiln

V četrtek je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 med drugim sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ki je podrobneje pojasnil odlok vlade, ki ob določenih izjemah sprošča nekatere ukrepe za preprečevaneje širjenja virusa v gostinstvu in nastanitvenih obratih.

Kot je obrazložil Zajc, je vlada včeraj sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 24. aprila do 2. maja 2021. V vseh statističnih regijah se podaljšujejo ukrepi, sprejeli so pa dodatne ukrepe. V devetih statističnih regijah se določajo izjeme, ki veljajo za oranžno fazo. To so koroška, podravska, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska statistična regija. V treh statističnih regijah (pomurska, goriška in obalno-kraška) pa veljajo izjeme, ki so določene za rumeno fazo, kar pomeni, da se odpira tudi notranjost gostiln, "vendar le pod pogojem testiranja, dokazila o prebolelosti, potrdila o cepljenju, pri čemer delovanje nočnih klubov, barov ali diskotek ni dovoljeno," je pojasnil Zajc. Po njegovih besedah je novost tudi v tem, da se v vseh regijah ponudi možnost nastanitev.

Od sobote bo dovoljeno prehajanje med regijami

Od sobote prehajanje med regijami, na prireditvah do 10 ljudi, v rumenih regijah tudi strežba v lokalih


"Novost je, da se v vseh regijah dovoli ponudba nastanitvenih storitev v obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost obrata, pod pogojem dokazil potrošnikov o testiranju, cepljenju ali prebolelosti. To vključuje tudi ponudbo programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja. Za goste je pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti na vrtovih teh obratov in v sobah (sobna strežba), dovoljen je tudi osebni prevzem jedi in pijač," je povedal Zajc.

V notranjosti gostinskih obratov, ki so dovoljene v treh rumenih regijah, in v nastanitvenih obratih so lahko le gostje, ki imajo enega od štirih dokazil:

  1. dokazilo o negativnem rezultatu PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur;
  2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev,
  3. potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
  4. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
    - drugega odmerka cepiva proizvajalca Pfizer preteklo najmanj 7 dni, pri Moderni, Sputniku, Sinovac Biotechu in Sinopharmu pa najmanj 14 dni;
    - prvega odmerka cepiva proizvajalcev AstraZeneca in Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni;
    - odmerka cepiva proizvajalca Johnson in Johnson pa je preteklo najmanj 14 dni.

"Ta pogoj pa ne velja za goste nastanitvenih obratov, ki še niso dopolnili 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v nastanitvenem obratu. Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v: državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike," še je pojasnil Zajc.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija