Sodišče ustavilo postopek zoper osebo, ki ni nosila zaščitne maske

Pravnik Andraž Teršek ob tem pravi, da vsi, ki so bili oglobljeni zaradi nenošenja obrazne maske, lahko zahtevajo vračilo plačane globe.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. maj 2021 ob 21:44
Sodba višjega sodišča je pravnomočna in je tako lahko tudi podlaga za nadaljnjo sodno prakso.

Sodba višjega sodišča je pravnomočna in je tako lahko tudi podlaga za nadaljnjo sodno prakso.

Višje sodišče v Kopru je ustavilo postopek zoper osebo, ki lani oktobra na enem izmed počivališč na prostem ni nosila zaščitne maske. Zaradi plačilnega naloga, ki je tej osebi bil izdan, je le-ta iskala pravico na sodišču, okrajno sodišče je globo potrdilo, a jo je nato Višje sodišče v Kopru ovrglo. Višje sodišče je odločilo, da odlok, ki določa obvezno nošnjo mask, presega napotitev iz zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za ta odlok.

Kot je obrazložilo sodišče, pri sankcioniranju državljanov mora biti država s svojimi akti izrecna in natančna. V konkretnem primeru pa poenostavljeno gre za to, da je vlada nošnjo mask povezovala z omejitvami gibanja, samih kršitev pravil o uporabi mask pa ni opredelila kot prekršek, zato je višje sodišče odločitev okrajnega sodišča spremenilo. Sodba višjega sodišča je pravnomočna in je tako lahko tudi podlaga za nadaljnjo sodno prakso.

Pravnik Andraž Teršek je na svojem Facebook profilu ob tem zapisal, da vsi, ki so bili oglobljeni zaradi nenošenja obrazne maske, lahko zahtevajo vračilo plačane globe. "Vsi, ki ste bili iz tega naslova (nenošenje obrazne maske) kaznovani /oglobljeni, lahko (tudi to trobim že ves čas) zahtevate od države vračilo plačane globe, ker ste plačali nekaj, kar niste bili dolžni plačati, tega pa pravno niste vedeli - to pravno veste zdaj. Globe iz tega naslova so NIČNE, ker TO NI PREKRŠEK!!
Kot ponavljam in ponavljam ves čas: če to izrecno ne piše v zakonu, ni mogoče kar DOMNEVATI, da je maska zadeva gibanja in da je gibanje brez maske Prepovedano!!!
Zato sem od ustavnega sodišča terjal, da ali to takoj razveljavi ali pa do končne odločitve to zadrži. ONI PA NIČ!
" je med drugim zapisal.

ZGODOVINSKA SODBA VIŠJEGA SODIŠČA V KOPRU! *** KONČNO !!! TO DOPOVEDUJEM, DAN ZA DNEM, ŽE ENO LETO!!! V pravu "domneve"...

Objavil/a Andraž Teršek dne Ponedeljek, 03. maj 2021


Več v Slovenija