Pričela se je vojaška vaja Jadranski udar 2021

Na vaji se pričakuje okoli 650 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov iz 22 zavezniških in partnerskih držav. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. maj 2021 ob 20:59
Med 17. in 22. majem bo potekala vojaška vaja Jadranski udar 2021

Med 17. in 22. majem bo potekala vojaška vaja Jadranski udar 2021

Med 17. in 22. majem bo v Republiki Sloveniji že deveto leto zapored mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi ter partnerskimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Sodelujoči vaj Jadranski udar 2021 in Zvezdni videz 2021 bodo izvedli tudi skupno urjenje v postopkih iskanja in reševanja.

Na vaji se pričakuje okoli 650 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov iz 22 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvija, Litve, Madžarske, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Združenih držav Amerike ter Velike Britanije kot opazovalke.

Pilatus nad Ljutomerom

V zraku pilatusi, na cestah vojaška vozila


Jadranski udar 2021

Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirali helikopterji, letala in brezpilotna letala:

 • Bell 206, Slovenija,
 • Bell 412, Slovenija in Črna Gora,
 • Bell OH-58 Kiowa, Avstrija,
 • Cougar AS AL 532, Slovenija,
 • Eurocopter Tiger, Španija,
 • IAR 330 Puma, Romunija,
 • Black Hawk UH-60B, Slovaška,
 • Black Hawk HH-60, Združene države Amerike,
 • AMX, Italija,
 • Albatros L 39, Nizozemska,
 • BN 2, Danska,
 • Pilatus PC-9, Hrvaška in Slovenija,
 • Pilatus PC-7, Avstrija,
 • F-16, Združene države Amerike,
 • Puma, Češka,
 • Fly Eye, Poljska.

Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenega ognja vzletali z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala Pilatus PC-9-Hrvaška, AMX Italija in F-16 pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje kontrolorjev združenega ognja bo potekalo na petih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Tolmin, Radeče, Murska Sobota ter širšem območju Kamniško Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro.

Jadranski udar 2021

Neprekinjeno 72-urno usposabljanje

Novost letošnje vaje je neprekinjeno 72 urno usposabljanje, ki se bo izvajalo na širšem območju vojašnic v Mariboru, Celju in Ljubljani ter letališču Divača. Enota velikosti voda bo z usposabljanjem začela v torek, 18. maja v Mariboru, nadaljevala preko Celja in Ljubljane ter končala v Divači v četrtek, 20. maja. Usposabljanje bo v nočnem času podpiralo letalstvo Slovenske vojske s helikopterjema Bell-412 in Cougar AS AL 532 za transport vojakov in letalom Pilatus PC-9 na višinah nad 1000 metrov in sicer:

 • v sredo, 19. maja, Maribor med 1. in 2. ter Celje med 4. in 5.uro zjutraj,
 • v četrtek, 20. maja, Ljubljana med 1. in 2. ter Divača med 4. in 5.uro zjutraj.

Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno prisotnih do 60 vojakov.

Kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

V spodnjem videu si lahko ogledate del vaje iz leta 2015 v Rakičanu.Več v Slovenija