Nad nami hrumijo vojaška letala in helikopterji

Med 17. in 22. majem pri nas že deveto leto zapored poteka mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021.

Prlekija-on.net, sreda, 19. maj 2021 ob 17:58
Vojaški helikopterji in letala nad nami

Vojaški helikopterji in letala nad nami

Te dni, med 17. in 22. majem pri nas že deveto leto zapored poteka mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021 (Adriatic Strike), na kateri Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi ter partnerskimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje kontrolorjev združenega ognja.

Na letošnji vaji, ki jo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se usposabljajo že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Sodelujoči vaj Jadranski udar 2021 in Zvezdni videz 2021 bodo izvedli tudi skupno urjenje v postopkih iskanja in reševanja.

Jadranski udar 2021
Vojaško letalo nad Ljutomerom
Med 17. in 22. majem bo potekala vojaška vaja Jadranski udar 2021

Pričela se je vojaška vaja Jadranski udar 2021


Jadranski udar 2021
Vojaški helikopter nad Ljutomerom

Na vaji sodeluje okoli 650 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov iz 22 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvija, Litve, Madžarske, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Združenih držav Amerike ter Velike Britanije kot opazovalke.

Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore podpirajo helikopterji, letala in brezpilotna letala Bell 206 (Slovenija), Bell 412 (Slovenija in Črna Gora), Bell OH-58 Kiowa (Avstrija), Cougar AS AL 532 (Slovenija), Eurocopter Tiger (Španija), IAR 330 Puma (Romunija), Black Hawk UH-60B (Slovaška), Black Hawk HH-60 (Združene države Amerike), AMX (Italija), Albatros L 39 (Nizozemska), BN 2 (Danska), Pilatus PC-9 (Hrvaška in Slovenija), Pilatus PC-7 (Avstrija), F-16 (Združene države Amerike), Puma (Češka) in Fly Eye (Poljska). Letalniki v podporo usposabljanju kontrolorjev združenega ognja vzletajo z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala Pilatus PC-9-Hrvaška, AMX Italija in F-16 pa vajo podpirajo z matičnih letališč.

Jadranski udar 2021
Vojaško letalo nad Ljutomerom

Novost letošnje vaje je neprekinjeno 72-urno usposabljanje, ki se izvaja v in na širšem območju vojašnic v Mariboru, Celju in Ljubljani ter letališču Divača. Enota velikosti voda je z usposabljanjem začela v Mariboru v torek, 18. in bo končala v Divači v četrtek, 20. maja. Usposabljanje bo v nočnem času podpiralo letalo na višinah nad 1000 metrov

Na območjih usposabljanja je povečan hrup zaradi preletov letalnikov, kar lahko v teh dneh vidimo in slišimo tudi nad Ljutomerom, kar si lahko ogledate v spodnjem videu. V našem predelu (DT5: Mura) sodeluje okoli 50 vojakov, vojaška vozila ter letala in helikopterji. Naloga je urjenje postopkov iskanja in reševanja vojaških oseb v pogojih bitke velikega formata.

Utrinki z usposabljanja kontrolorjev združenega ognja - vaja Jadranski udar 2021. Slovenska vojska

Objavil/a Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces dne Torek, 18. maj 2021


Več v Slovenija