Vrhunec projekta Prleška kult-ura bosta »Koncerta iz Placa« najbolj uveljavljenega domačega glasbenika

Glasbenik, ki je na slovenski sceni prisoten že čez 30 let - kot nekdanji ustanovni član skupin kot so Marko banda, Posodi mi jürja, član Beltinške bande in sodelujoči glasbenik Vlada Kreslina, violinist, kitarist, avtor in tekstopisec. Vse to je Samo Budna in še kaj.

Prlekija-on.net, sreda, 26. maj 2021 ob 12:31
Samo Budna

Samo Budna

Približujemo se vrhuncu cikla kulturnih dogodkov, ki so ga poimenovali Prleška kult-ura, v organizaciji Kulturno turističnega društva Festival Ljutomer. Namen projekta je predstavitev umetnikov in kulturnikov iz Prlekije in bližnje okolice, različnih umetnostnih zvrsti, generacij in izkušenj. Sprva je bil projekt zamišljen v fizični izvedbi, a so jim epidemiološke razmere prekrižale ta načrt, zato so celotno zadevo preselili na splet. "S tem smo sicer izgubili možnost stika z živim občinstvom, a po drugi strani posneli in pridobili neprecenljiv dokument nekega časa in prerez kulturnega ustvarjanja Prlekije in bližnje okolice, ki bo ostal zabeležen v digitalni obliki za vedno," pravijo ob tem.

Tadej Vesenjak
Glasbeni nastop Tadeja Vesenjaka, Sešn pod brajdami

"Projekt smo pripravljali kar nekaj mesecev, vse skupaj je otežilo sestavljanje kvalitetne snemalne ekipe, iskanje primernih prostorov za izvajanje kulturnih dogodkov, prepoved zbiranja večjega števila ljudi, prepoved prehajanja občinskih in regijskih meja, okužbe in karantene članov ekipe ter izvajalcev, in še bi lahko naštevali. A smo v zadnjih mesecih končno pripeljali projekt do svojega zaključka, ko so si dogodki in kreativne delavnice sledili (in sledijo) z rafalno hitrostjo. In sicer smo predstavili likovnike, glasbenike, književnike in filmarje, ki so na tak ali drugačen način povezani s Prlekijo. Med njimi so se znašla nekatera še manj znana imena kot so Judita Karba, Petja Kolenko in Bernard Rebernik, vse do nekaterih najbolj uveljavljenih domačih ustvarjalcev kot so Ljutomerski oktet, Vlado Žabot, Domen Gnezda, Vasja Rovšnik in Davorin Bešvir," so zapisali.

Ljutomerski oktet

Prebuja se delovanje Ljutomerskega okteta


Vlado Žabot
Literarni večer z Vladom Žabotom, Pogovor o družbi

Zaključek projekta bo to nedeljo, 30. maja, ko bodo objavili še zadnje kulturne dogodke, med katerimi bo izstopala (virtualna) razstava Zgodovine prleške glasbe, kjer bodo skozi fotografije ter kratke opise in prispevke predstavili pestro glasbeno ustvarjanje tega prostora. To (še) ne bo končna predstavitev te zgodovine, temveč le prvi korak k obširnejši razstavi, ki jo nameravajo postaviti tudi v fizični obliki, ko bodo to dopuščale epidemiološke in prostorske razmere.

Razstava
Razstava fotografskih del Vida Voršiča

Vrhunec projekta pa bo predstavitev »Koncerta iz Placa« najbolj uveljavljenega domačega glasbenika, ki je na slovenski sceni prisoten že čez 30 let - kot nekdanji ustanovni član skupin kot so Marko banda, Posodi mi jürja, član Beltinške bande in sodelujoči glasbenik Vlada Kreslina, violinist, kitarist, avtor in tekstopisec. Vse to je Samo Budna in še kaj. Z velikim ponosom predstavljajo tega domačega glasbenika v nekoliko bolj intimnem vzdušju, z odličnim bendom, in na vrhuncu svoje ustvarjalne moči. Koncert iz Placa je sestavljen iz dveh delov, in sicer vam bo prvi na voljo od tega petka (28.05.), drugi del, na katerem se mu bo pridružil tudi Peter Beznec (nekdanji član Posodi mi jürja in Odpisanih), pa bo na voljo od nedelje (30.05.).

Davorin Bešvir
Literarni večer z Davorinom Bešvirom, Nori umotvori

Vabljeni, da se pridružite na sklepnem dejanju Prleške kult-ure, ki se bo odvila to nedeljo v virtualnem svetu. "Na tem mestu bi se zahvalili vsem nastopajočim in sodelujočim pri projektu, naši ekipi, ki jo sestavljajo Petja Kolenko, Aleš Gibičar in Miha Mehtsun, ter seveda občinstvu, ki je in še bo sledilo našim dogodkom," so še zapisali pri KTD Festival Ljutomer.

Projekt Prleška kult-ura sta omogočila Evropski socialni sklad in Ministrstvo za kulturo RS.

Igor Muršič
Razstava Igorja Muršiča, Mesto duhov


Več v Kultura in izobraževanje