Vlada sprejela nekatere spremembe in izjeme pri sproščanju ukrepov

Sklenila je tudi, da bo od ponedeljka, 31. maja 2021 izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji.

Prlekija-on.net, sreda, 26. maj 2021 ob 20:46
77. redna seja Vlade Republike Slovenije, foto: Vlada RS

77. redna seja Vlade Republike Slovenije, foto: Vlada RS

Vlada je na današnji seji med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez negativnega izvida testa dodala tudi otroke do 15 leta v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. Sklenila je tudi, da bo od ponedeljka, 31. maja 2021 izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji.

Ključne novosti Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 so: določena sta temno rdeči in rdeči seznam, priznavajo se tudi negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika.

Prehajamo v zeleno fazo

Po semaforju smo že v zeleni fazi, a odločala bo svetovalna skupina


Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji določa, da bo od ponedeljka izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejena na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Pri tem bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam bo med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje.

Sprejela je Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij. Po vseh protikoronskih zakonih je Zavod RS za zaposlovanje do vključno 20. maja 2021 za ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo delodajalcem izplačal 533,1 mio EUR, in sicer 31.605 delodajalcem za 214.128 zaposlenih (ena oseba oziroma en delodajalec je štet enkrat).

Vlada je izdala tudi Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi posledic drugega vala epidemije COVID-19 za obdobje od 1. februarja 2021 do 30. aprila 2021 in Odlok o finančnem nadomestilu v prireji govejega mesa zaradi posledic drugega vala epidemije COVID-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021.

Kljub zeleni fazi, se še niso sprostili vsi ukrepi

V Sloveniji smo sicer dosegli pogoj, ki omogoča prehod v t.i. zeleno fazo epidemije, a vlada na seji ni sprostila vseh ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, saj je tako predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. V veljavi še ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok.Več v Slovenija