V Ljubljani je potekala »Vseslovenska vstaja za predčasne volitve«

Več tisoč glava množica, ki izraža nezadovoljstvo z vlado, se je zbrala na Prešernovem trgu in se podala po ljubljanskih ulicah.

Prlekija-on.net, petek, 28. maj 2021 ob 18:51
Protest v Ljubljani

Protest v Ljubljani

V petek je v Ljubljani na Prešernovem trgu potekal protest, ki ga je Protestna ljudska skupščina naslovila z "Vseslovenska vstaja za predčasne volitve". Na protestu se je zbrala več tisoč glava množica, ki izraža nezadovoljstvo z vlado. Udeležbo na protestnem shodu so poleg petkovih kolesarjev napovedali tudi študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademiki, glasbeniki, umetniki, marginalizirane skupine ter sindikati, čigar pet sindikalnih central je v izjavi za javnost spomnilo na odsotnost socialnega dialoga v državi ter po njihovem mnenju sistematično in namerno kršenje pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta.

Protestnikom so se pridružile tudi nekatere politične stranke (LMŠ in Levica), podporo pa so med drugim izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo.

»Več kot 70% odstotkov prebivalk in prebivalcev nas je nezadovolnjih z vlado Janeza Janše in stanjem demokracije v državi! Vlada nima večine niti v državnem zboru! Vsak dan izgubljamo ugled v svetu in Evropski uniji. Njihova hiša iz kart, ki so jo gradili na korupciji, klientelizmu, pobesnelem kadrovanju, zlorabljanju epidemije, ignoriranju socialnega dialoga, poniževanju stroke, kršenju ustavnih pravic, napadanju medijev, širjenju sovraštva in ustrahovanju, se končno neustavljivo podira. Skrajni čas je, da odgovorni v vladi in v državnem zboru naredijo edino smiselno potezo, ki lahko prepreči kolaps pravne države in nepopravljivo škodo, ki se veča z vsakim novim dnem vladavine "slovenskega pacienta". Čas je za predčasne volitve! Vsi tisti politiki, funkcionarji ali uslužbenci, ki s svojo pasivnostjo, preračunljivostjo in sprenevedanjem omogočajo in podpirajo to nevzdržno in škodljivo stanje, so izdajalci svojih volilk in volicev ter svoje funkcije in kot taki bodo nosili polno težo odgovornosti za vse posledice!« so med drugim zapisali pri Protestni ljudski skupščini.

Po napovedih bodo zbrane protestnike nagovorili: protestnica Tea Jarc, pesnik Dejan Koban, sindikalistka Lidija Jerkič, predsednica ZSSS-ja, sindikalist Peter Majcen iz KS90, sindikalist Jakob Počivalšek iz Pergama, sindikalistka Evelin Vesenjak iz KNSS-Neodvisnosti, sindikalist Branimir Štrukelj iz KSJS-ja, žvižgač Ivan Gale, profesor Oto Luthar iz ZRC SAZU, študent Luka Stegne, Emil M. Pintar (reforma volitev), Nika Kovač (referendum za vodo) ter Rasto Pahor z Radia Študent.

Množica se je nato podala po ulicah Ljubljane.

UPALI SO, DA NAS BODO USTRAHOVALI! UPALI SO, DA NAS BODO UTIŠALI! DANES ZVEČER BODO GLASNO SPREGOVORILI GLASOVI UPORA Z...

Objavil/a Protestna ljudska skupščina dne Petek, 28. maj 2021


Več v Slovenija