Predstavili lahka kolesna oklepna vozila, ki smo jih prejeli maja. Letos bodo naročili še 37 takih vozil.

Skupni stroški nakupa 38 vozil LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo, tehnično podporo in administrativnimi stroški bodo znašali 26,7 milijonov evrov brez DDV.

Prlekija-on.net, petek, 4. junij 2021 ob 12:32
Lahko kolesno oklepno vozilo LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg, foto: Borut Podgoršek, MORS

Lahko kolesno oklepno vozilo LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg, foto: Borut Podgoršek, MORS

Sredi maja so v Slovenijo prispela nova lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4x4 (JLTV - Joint Light Tactical Vehicle). Dogovor za nakup omenjenih vozil je bil sklenjen 12. 11. 2018 in zajema 38 lahkih kolesno oklepnih vozil LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg.

"Nakup LKOV 4x4 je bil izveden po postopku vlada-vladi, in sicer z neposredno pogodbo z Vlado ZDA po programu »Foreign Military Sales«. Odločitev za nakup LKOV 4x4 po postopku vlada-vladi je omogočila hitrejši in predvsem preglednejši nakup opreme brez posrednikov in brez korupcijskih tveganj. Vozilo JLTV proizvajalca Oshkosh Defense iz ZDA sodi med najsodobnejša v svoji kategoriji in zagotavlja maksimalno zaščito uporabnikov ob ustrezni mobilnosti in nosilnosti vozila," sporoča Ministrstvo za obrambo.

V pristanišče Koper so prispela nova lahka oklepna kolesna vozila JLTV 4x4 proizvajalca Oshkosh, foto: Borut Podgoršek, MORS

Prispelo 38 oklepnih vozil Oshkosh, ki jih je Slovenija kupila v ZDA


Namestnik načelnika GŠSV brigadir Robert Urbanč je povedal, da vozila predstavljajo del opreme, ki je potrebna za izgradnjo ciljev zmogljivosti, h katerim se je zavezala Republika Slovenija in tudi opreme za obrambo države ter dodal: »Po uvedbi v operativno uporabo, bodo pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske zagotavljala večjo zaščito in boljšo mobilnost. Po vgradnji namenskih oborožitvenih sistemov pa tudi možnost delovanja v pogojih zmanjšane vidljivosti in večjo ognjeno moč

Dolgo obljubljena in še dlje pričakovana modernizacija opreme in oborožitve Slovenske vojske je končno stekla, je dejal minister za obrambo Matej Tonin, ki je spomnil, da smo prve korake k modernizaciji naredili z nabavo prepotrebne osebne opreme za pripadnike Slovenske vojske in terenskih vozil in dodal: »Lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4x4, so naša najnovejša pridobitev. Z njimi bomo zamenjali iztrošene hummerje, ki ne ustrezajo najnovejšim standardom balistične in protiminske zaščite. LKOV 4x4 bodo zagotavljali taktično, operativno in strateško premičnost Slovenske vojske, zmožnost vzdržljivosti in preživetja enot Slovenske vojske ter izpolnitev Natovih ciljev zmogljivosti. Letos bomo naročili še 37 takih vozil

»Skladno z Zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski bomo letos za investicije namenili 100 milijonov evrov. S tem zakonom smo prišli do stabilnih in predvidljivih finančnih virov,« je sklenil minister Tonin.

Skupni stroški nakupa 38 vozil LKOV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo, tehnično podporo in administrativnimi stroški bodo znašali 26,7 milijonov evrov brez DDV.

Predstavitve vozil LKOV 4x4 so se udeležili tudi veleposlanica kraljevine Norveške Trine Skymoen, odpravnica poslov ZDA Susan Falatko ter predstavniki podjetij Oshkosh Defense in Kongsberg.



Več v Slovenija