Na novo določili dejavnosti, za katere bo stroške testov kril proračun

Minister za zdravje pa je med drugim še pojasnil, da so na seji vlade v strategijo cepljenja vnesli tudi pogoje za prejem tretjega odmerka cepiva...

Prlekija-on.net, petek, 20. avgust 2021 ob 16:59
Minister za zdravje Janez Poklukar, foto: Urad Vlade RS za komuniciranje

Minister za zdravje Janez Poklukar, foto: Urad Vlade RS za komuniciranje

Minister za zdravje Janez Poklukar je na petkovi novinarski konferenci povedal, da je vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. S spremembami in dopolnitvami je vlada določila dejavnosti, za katere sredstva krije državni proračun, ki so:

  • zaposleni v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo,
  • osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode,
  • osebe, za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje na virus ter za skupine, za katere je uredba veljala že sedaj.

Uredba prav tako določa, da se sredstva za samotestiranje za učence 7., 8. in 9. razreda ter dijake zagotovi iz proračuna Republike Slovenije.

Splošna bolnišnica Murska Sobota

Splošna bolnišnica Murska Sobota: Pripravljeni smo na četrti val epidemije


Minister Poklukar je ob tem poudaril, da se cepljenim ne bo potrebno samotestirati. Ker pa se lahko zgodi, da za covidom-19 zboli tudi cepljena oseba, je pomembno, da v primeru simptomov prehlada nemudoma obvesti svojega zdravnika in čim hitreje opravi PCR test. V Nacionalno strategijo cepljenja proti covid-19 je bilo po priporočilih stroke dodano tudi, da cepljenim osebam ob rizičnem stiku ne bo treba v karanteno, in sicer v obdobju 9 mesecev po polnem cepljenju.

Vlada v Nacionalno strategijo cepljenja uvaja tretji odmerek cepiva

Kot je pojasnil minister za zdravje, "so na seji vlade v strategijo cepljenja vnesli tudi pogoje za prejem tretjega odmerka cepiva, ki je po priporočilih svetovalne skupine za cepljenje v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, ki se skupaj z osebnim zdravnikom odločijo za tretji odmerek oziroma za poživitveni odmerek."

V skladu z mnenjem medicinske stroke bo cepljenju imunsko oslabljenih oseb v bližnji prihodnosti najverjetneje sledilo tudi cepljenje s tretjim odmerkom najbolj ranljivih skupin, torej starostnikov v domovih starejših občanov, zaposlenih v zdravstvu, v socialnem varstvu, v šolstvu in seveda starejših od 60 let.

Minister Poklukar je tudi opozoril na prihajajoči četrti val epidemije, ki bo v Sloveniji po vseh projekcijah najmočnejši jeseni in pozimi ter izpostavil, da mora pri zajezitvi virusa sodelovati celotna družba in vsi njeni sistemi.

Novo šolsko leto se bo začelo po modelu B

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je dejal, da so tudi v novem šolskem letu za izvajanje in organizacijo pouka načrtovani štirje, na podlagi izkušenj nekoliko posodobljeni modeli (A, B, C in D), ki bodo uporabljeni glede na epidemiološko situacijo. Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je na to temo pripravilo posebno publikacijo, ki jo bo predstavilo na tradicionalni konferenci ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki bo potekala v organizaciji Zavoda Republike Slovenije za šolstvo naslednji teden od ponedeljka do srede na Brdu pri Kranju.

Napovedal je, da se bo novo šolsko leto začelo po modelu B, ki omogoča izvedbo celotnega programa v šolah in vrtcih.

"Glede na trenutno epidemiološko situacijo je za zagotavljanje varnega učnega okolja potrebno, dosledno upoštevanje higienskih ukrepov, nošenja mask, redno prezračevanje in upoštevanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogoja," je povedal.

Prihodnji teden v skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela danes za vzgojno-izobraževalne zavode in za izvajanje športnih programov, velja pogoj PCT, ali pa enkrat tedensko testiranje s hitrim antigenskim testom. Tako naj bi bilo predvidoma tudi še v prvem tednu začetka pouka.

Državni sekretar je ob koncu svojega nastopa vse še necepljene pozval k razmisleku o možnosti cepljenja, "saj bo samo zadostna precepljenost zagotovila, da bosta šolski proces in delo v vrtcih potekala nemoteno".



Več v Slovenija