V UKC Ljubljana življenjsko ogrožena 20-letnica, obstaja sum na zaplet po cepljenju

Pred slabima dvema tednoma je bila cepljena s cepivom Janssen, poroča Televizija Slovenija.

Prlekija-on.net, torek, 28. september 2021 ob 17:02
Pred slabima dvema tednoma je bila cepljena

Pred slabima dvema tednoma je bila cepljena

RTV Slovenija poroča, da v UKC-ju Ljubljana obravnavajo 20-letno žensko, ki je bila pred slabima dvema tednoma cepljena s cepivom Janssena. Po njihovih informacijah je v smrtni nevarnosti. Sprejeli naj bi jo ponoči, pri življenju pa jo vzdržujejo z aparati.

RTV je najprej poročal, da je umrla, a so kasneje iz UKC-ja sporočili, da je njeno stanje kljub zdravljenju zelo resno. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ, so sporočili iz UKC.

Madžarska je odprodala Sloveniji 100.000 odmerkov cepiva

Vlada naročila 100 tisoč odmerkov cepiva, za katerega Beovićeva začasno predlaga umik


RTV še poroča, da so pri bolnici takoj ob sprejemu v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje, skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo. Trenutno je hospitalizirana v enoti intenzivne terapije v skrajno težkem zdravstvenem stanju, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, so dodali.

Beović: Tega cepiva ne bi več uporabljali

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za Radio Slovenija dejala, da se takšen nezaželeni učinek zgodi v nekaj primerih na milijon in česa takega niso pričakovali. "Od nikjer nismo imeli kakšnih resnih opozoril, da bi morali to cepljenje omejiti. Je pa dogodek tako tragičen, da je moje osebno mnenje, da v tem trenutku ne bi več tvegali in ne bi tega cepiva več uporabljali, ne glede na drugačno mnenje tako EME kot številnih drugih držav, ki ga uporabljajo."

Po najnovejših podatkih je bilo z Janssenom, za katerega je predviden en odmerek, pri nas cepljenih 119.799 ljudi.

V UKC Ljubljana so v sredo potrdili, da je 20-letnica zjutraj zaradi možganskih krvavitev in strdkov umrla.



Več v Slovenija