5 let Hiše iluzij obeležili s prvo razstavo iluzionističnih poslikav na človeška telesa v regiji

Na dan obletnice so na ogled postavili edinstveno, v tem delu prvič videno razstavo iluzij, naslikanih na človeška telesa, ki jo je ustvaril priznani umetnik Leon Verdonik.

Prlekija-on.net, torek, 5. oktober 2021 ob 15:45
5 let Hiše iluzij

5 let Hiše iluzij

Hiša iluzij je praznovala svoj 5. rojstni dan. 5 let igre. Več kot 450.000 obiskovalcev. Več kot 1.800 skupin šolarjev. Več kot 200 izpeljanih teambuildingov. Obiskovalci so od leta 2016 ustvarili več kot milijon fotografij in video posnetkov. Z novo, lani prenovljeno razstavo, Hiša iluzij postavlja nove standarde v svetu iluzij. Na dan obletnice so na ogled postavili edinstveno, v tem delu prvič videno razstavo iluzij, naslikanih na človeška telesa, ki jo je ustvaril priznani umetnik Leon Verdonik.

Hiša iluzij je že 5 let v centru Ljubljane stično mesto v vse potrebe, povezane z zabavo in izobraževanjem. V začetku je Hiša iluzij delovala pod blagovno znamko Muzej Iluzij, ki je odprl svoja vrata septembra 2016. Takrat so bili prvi franšizni partner blagovne znamke, ki je kasneje zrasla v verigo franšiznih muzejev po vsem svetu. Konec leta 2019 so se podali na samostojno pot.

V ta namen so redizajnirali blagovno znamko, ponudbe, glavni fokus pa je bil na popolni prenovi razstave. Odcepitev od franšize je sprožila svobodo prostega izražanja znotraj sveta iluzij in prikazovanje sveta iluzij skozi lastne oči.

Oktobra 2021 vstopajo v šesto leto delovanja in rojstni dan so obeležili z edinstveno razstavo iluzionističnih poslikav na kar 8 živih modelih. Razstava velja za prvo v regiji in je bila na voljo samo na dan obletnice. Motive je izrisal priznani umetnik »bodypaintinga« Leon Verdonik.

"Razstavo ob 5. obletnici je motivirala želja, da navkljub težkim časom za našo industrijo in podjetje izvedemo dogodek, razstavo, ki bo posebna, edinstvena v Sloveniji. In želeli smo, da ta edinstven dogodek podarimo skupnosti, to je našim obiskovalcem, naročnikom novičnika, sledilcem ter prijateljem muzeja in se jim na ta način zahvalimo za njihovo zvestobo. Zaradi prostorskih in epidemioloških omejitev seveda nismo mogli povabiti vseh, ki bi si to želeli, smo pa razdelili praktično vse razpoložljive vstopnice med naše občudovalce. Tako si je razstavo ogledalo več kot 400 obiskovalcev. Verjamem, da so uživali v kreacijah, ki smo jih pripravili," je ob 5. obletnici povedal direktor Muzeja iluzij, Dejan Grbič.

Umetnik Leon Verdonik si sodelovanje z Hišo iluzij ob tak pomembni priložnosti šteje v čast in priznava, da sta tudi zanj način in obseg te razstave popolnoma nova in nora izkušnja, navkljub številnim izkušnjam iz sveta bodypaintinga. "Projekt in cilj razstave sta bila od samega začetka jasno začrtana, istočasno pa je kreativni proces bil popolnoma prepuščen umetniku/meni. Ob ustvarjanju sem čutil veliko zadovoljstvo. Upam, da sta se to zadovoljstvo in kreativna svoboda pozitivna prenesla na moje kreacije in da so obiskovalci uživali ob ogledu razstave," je ob zaključku povedal umetnik.

V Hiši si je moč ogledati preko 70 različnih eksponatov, v obliki sob, prostostoječih eksponatov in slik. Nastanejo lahko bodisi prisrčne slike z otroki bodisi bolj »odštekane slike« s prijatelji. V času od odprtja hiše je tako nastalo več kot milijon fotografij in videov, ki jih ljudje radi delijo na socialnih omrežjih (Instagram, Facebook, TikTok). Hiša iluzij je dnevno prisotna na družbenih omrežjih. Eksponati so ločeni glede na sporočilnost, razločevalnost, zgodovinskost in vpetost v koncept Hiše iluzij.

Do 21. 10. 2021 velja rojstnodnevna ponudba, ki nudi kar 30 % popusta na vse tipe vstopnic. Ker vstopnice nimajo roka trajanja, so odlična priložnost za nakup novoletnih daril za doživetje v Ljubljani.

O Hiši iluzij

Hiša Iluzij je svoja vrata odprla leta 2016. Ob zagonu projekta so želeli v Ljubljano pripeljati nov tip zabave, ki spada v t. i. edu-tainment koncept, se pravi koncept, ki združuje zabavo in izobraževanje. Želeli so postati mesto za nova doživetja in uživanje s prijatelji, družino ali s starimi starši. Ideja je bila, da ponudijo prostor, kjer so vsi dobrodošli in kjer vsakemu obiskovalcu ponudijo dovolj razlogov za zabavo in učenje. Medtem ko se podobni majhni muzeji velikokrat usmerjajo predvsem k turistom, so sami želeli postati muzej, ki ga bo sprejelo in vzelo za svojega tudi domače občinstvo. Ob naštetih vsebinskih ciljih so si seveda postavili tudi številčne in finančne cilje. Tako so že v prvem letu načrtovali vsaj minimalno pozitiven finančni rezultat. Najbolj optimističen načrt je bil obisk 50.000 obiskovalcev. Danes, po petih letih poslovanja, so izredno ponosni, da so bistveno presegli vse zastavljene cilje. V petih letih jih je namreč obiskalo preko 450.000 ljudi, prvotni optimistični cilj so močno preseženi. Gostili so preko 1800 šolskih skupin, rojstnodnevnih zabav se je udeležilo več kot 5500 otrok, organizirali so več kot 200 teambuildingov, omogočili snemanje okoli 30 videospotov, gostili so Gourmet Crawl v organizaciji European Food summit, z Unicefom so se v decembru 2016 združili v dobrodelnosti, ko je takratni Muzej iluzij postal Muzej resničnosti. Hiša iluzij je s kvalitetno razstavo, zavzetimi sodelavci in z nenehnim vlaganjem v razvoj uspela postati pomemben del zabavno-turistične ponudbe v Ljubljani in v širši okolici.

Obiskovalci jim namenjajo visoke ocene zadovoljstva, kar jih motivira za nadaljevanje dela, navkljub trenutnim izredno težkim razmeram, v katerih se je znašla celotna zabavna industrija.

Foto: Mediaspeed.net



Več v Slovenija