Gospodarska in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije odločno proti ponovnemu zapiranju gospodarstva

Prvi in drugi val sta nacionalno gospodarstvo stala 1,5 mrd EUR v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti.

Prlekija-on.net, torek, 19. oktober 2021 ob 17:01
Pri GZS in OZS so ostro proti ponovnemu zapiranju gospodarstva

Pri GZS in OZS so ostro proti ponovnemu zapiranju gospodarstva

V javnosti so močno odmevale besede predsednika vlade Janeza Janše, ki je v ponedeljek na seji povedal, da smo v Sloveniji zaradi neodgovornega obnašanja pred tem, da bi bili znova prisiljeni uvajati ukrepe, ki bodo zapirali javno življenje in gospodarstvo. Oglasili so se tudi pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer odločno nasprotujejo zapiranju gospodarstva.

"Gospodarska zbornica Slovenije ne podpira nikakršnih zamisli o ponovnem zapiranju gospodarstva. Nasprotno. Prvi in drugi val sta nacionalno gospodarstvo stala 1,5 mrd EUR v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. Še vedno se številne dejavnosti soočajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih ukrepov na področju varovanja zdravja.

Vsakršno morebitno ponovno zapiranje dejavnosti bi pomenilo ponovni zastoj gospodarskega zagona. Aktualna gospodarska pričakovanja ostajajo dobra in gospodarska rast Slovenije za 1,5 odstotne točke presega tisto v območju evra. GZS izpostavlja nujnost, da gospodarstvo ostane odprto ter hkrati pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva. Po podatkih Univerze v Oxfordu je indeks zajezitvenih ukrepov v Sloveniji na ravni novih članic EU," so zapisali pri GZS.

Predsednik vlade Janez Janša na 26. redni seji Državnega zbora, foto: Kabinet predsednika vlade

Janša: Zaradi neodgovornega obnašanja bomo ponovno prisiljeni zapirati javno življenje in gospodarstvo


"Zato Gospodarska zbornica Slovenije poziva vse državljane in državljanke Slovenije, da z odgovornim ravnanjem prispevajo k zmanjšanju števila okužb s covidom-19. Zgolj dosledno spoštovanjem preventivnih zaščitnih ukrepov ter upoštevanje PCT pogoja v javnem življenju lahko zaustavijo negativno spiralo širjenja okužb z koronavirusa," so še ob tem navedli, GZS pa ob tem opozarja, "da je po podatkih ECDC precepljenost prebivalcev nad 18 let v Sloveniji zgolj 58,5-odstotna in s tem zaostaja za evropskim povprečjem, ki je pri 74,1 %. Zato GZS zagovarja čim večjo precepljenost prebivalstva proti covid-19 ter poziva tudi pristojne institucije, da usmerijo vse napore v spodbujanje posameznikov k cepljenju."

Tudi OZS ostro proti zapiranju

Tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki je največja reprezentativna zbornica gospodarstva v Sloveniji, ostro nasprotujejo napovedi premierja o morebitnem vnovičnem zapiranju gospodarstva zaradi slabe epidemiološke slike. "Zapiranja gospodarstva si ne moremo več privoščiti, številni obrtniki in podjetniki so namreč še vedno v fazi okrevanja po dolgotrajnem zaprtju v času epidemije," so zapisali.

"Apeliramo na vlado, naj ne zapira malega gospodarstva. Kot vemo, so bile posamezne storitvene dejavnosti zaprte več mesecev, s tem pa so podjetja utrpela tudi velike izgube. Zapiranje enostavno ni rešitev, saj se bodo številne dejavnosti izvajale na črno, kjer pa se PCT pogoj niti ne izvaja niti ne nadzoruje. Ocenjujemo, da se bo epidemiološka slika s tem le še poslabšala, česar pa si najbrž ne želi nihče," ob tem pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh.

OZS proti višanju cen energentov

Obrtnike in podjetnike tudi vse bolj skrbijo tudi napovedi o zvišanju cen energentov. "V OZS menimo, da bi morala vlada poseči na trg in sprejeti ukrepe, s katerimi bi preprečila visok dvig cen energentov. Rekordno višanje cen energentov bo namreč še dodatno prizadelo obrtnike in podjetnike, ki še vedno okrevajo po epidemiji.

V OZS torej pričakujemo ukrepanje vlade, ki ima za to tudi zakonodajno podlago. Kot je dejal resorni minister Počivalšek, država lahko vpliva na cene električne energije. Obenem pa se strinjamo z izjavo premierja, ki je včeraj pozval potrošnike, ki pri Petrolu nabavljajo električno energijo, da ponudnika zamenjajo. Vendar pa je to le kratkoročna rešitev, saj se že napoveduje, da bodo Petrolu sledili tudi ostali ponudniki na trgu," so še ob tem zapisali pri OZS

Energenti se dražijo

Iskali bodo skupne rešitve, kako nas ubraniti pred nadaljnjim drastičnim dvigovanjem cen




Več v Slovenija