Zdenko se posveča pridelavi okrasnih in jedilnih buč ter šefov

Zdenko Zadravec goji okrasne in jedilne buče, ki krasijo njegov dom.

Prlekija-on.net, torek, 9. november 2021 ob 17:55
Zdenko goji buče in šefe

Zdenko goji buče in šefe

Pa naj še kdo poreče, da navkljub letošnji poletni suši ni na domačih vrtovih zraslo veliko zelenjave in drugih povrtnin ter okrasnih in jedilnih buč. Smo stopili v jesenski čas in kmetje iz polj in vrtov pospravljajo jesenske kmetijske pridelke. Krompir je že pospravljen v kleti na hladno, potem so bile na vrsti jedilne in oljne buče ter nato še koruza, ki so jo s kombajni začeli žeti.

V vasi Lipa v beltinski občin na svojem domu živi 58-letni Zdenko Zadravec, ki že vrsto let na svojem vrtu pred stanovanjsko hišo goji jedilne in okrasne buče. Zdenko sicer živi sam na svoji kmečki domačiji, kajti odraščal je v kmečki družini, pri čemer je svojim staršem, ko so še živeli, rad pomagal pri vseh kmečkih opravilih. Vzljubil je ljubezen do prekmurske zemlje. Čeprav že vrsto let živi sam mu družbo delajo domače živali, kot so kure, petelini in muce. Pred leti je Zdenko z vestnim delom in trudom z zidarskim znanjem svojo hišo zunaj preuredil v topel dom, kjer si dneve krajša po svoje.

S kolesom se na prireditve odpelje tudi v Ljutomer

Čeprav Zdenko nima vozniškega izpita si prosti čas vzame za rekreativno kolesarjenje po Pomurju. S svojim kolesom se rad popelje na večje kulturne in druge prireditve, ki se pripravljajo v Beltincih, Murski Soboti, Lendavi ali Ljutomeru. Dnevno namreč s kolesom prevozi do 30 in več kilometrov. Poleg kolesarstva je drugi njegov konjiček gojenje okrasnih in jedilnih buč - hokaido. Buče na svojem vrtu goji že nekaj let in kot je povedal, mu buče ob skrbnem negovanju dobro obrodijo. Sedaj v jeseni pa je njegov dom obdan z mnogimi jedilnimi in okrasnimi bučami, pri čemer gre za nekaj lepega in vabljivega v tem jesenskem času. Mnogi domačini in drugi obiskovalci vasi Lipa so nad Zdenkovimi bučami, ki so razstavljene ob hiši in na ograji navdušeni, kajti kot moški se je potrudil in vzgojil buče.

Okrasno jedilne buče so dobile lepo rdeče - oranžno barvo in sedaj se sušijo na soncu. Gre za buče, ki se lahko uporabljajo tudi v prehrani, kot za solate, juhe ali prikuhe, saj gre za naravno pridelane in zdrave buče, brez škropljenja s pesticidi. Nekateri pa take buče tudi doma v štedilniku pečejo in jih jedo kar z žlico. Letos je na njegovem vrtu zraslo čez 50 najrazličnejših buč, ki so sicer tehtale od 10 do 30 kilogramov. Letos na novo pa je Zdenko na vrtu vzgojil okrasne podolgovate »šejfe«. Ti so sedaj še zeleni, nekateri vinogradniki so jih uporabljali za jemanje vina iz lesenih sodov. Njegovi letošnji »šejfi« so prava paša za oči, saj jih je pridelal in vzgojil okoli 20. Sedaj so še zeleni in se naravno sušijo in kaj kmalu bodo na svežem zraku in soncu dobili svetlo rjavo barvo.

Že nekaj let sam prideluje semena

Zdenko je povedal, da mu je pred leti en prekmurski kmetovalec podaril eno okrasno bučo in prvo leto je sam vzgojil le nekaj buč, sedaj po nekaj letih pa iz doma pridelanih semen, vsako leto pridela vse več in več okrasnih in jedilnih buč. Seme od šefa pa mu je podaril nekdanji sodelavec. Iz nekaj semen je Zdenko pridelal veliko količino buč in šefov. Veliko vseh teh jedilnih in okrasnih buč ter »šejfov« bo Zdenko podaril sosedom, sorodnikom, znancem in prijateljem v dar, kot svoj letošnji vložen trud, ki se mu je sedaj v jeseni bogato obrestoval in poplačal za ves njegov vloženi trud. Nekaj buč in šefov, ko se bodo posušil bo iz njih iztrebil seme, katere bo posušil na soncu in zraku. Nato bo seme shranil v platneno vrečo in ga shranil v hladen prostor. Ko pa bo drugo leto spet prišla topla pomlad, bo vrt ročno z motiko okopal in ga pripravil za novo setev buč in šefov.

Kljub vročini in suši v poletnih mesecih je Zdenko svoj pridelek lepo negoval in vzgajal ter vsak dan zalival z vodo, kajti drugače ne bi mogle zrasti v tolikšno težo. Za zalivanje je porabil okrog tri kubične metre vode studenčnice, da so bile vedno sveže in imele rast. Vse buče in šefi so na vrtu naravno zrasli, saj ni uporabljal nobenih umetnih gnojil ali pa da bi jih škropil s pesticidi. Zdenko je še povedal, da koliko bo pač ostalo buč na domu jih bo pustil tam do meseca novembra, ko se bo lotil trebljenja in buče pospravil iz vrta. Zdenkove buče in šefi že krasijo marsikatero dvorišče v Pomurju in vsem, katerim buče in šefe podari, so mu iz srca hvaležni.

Jože Žerdin



Več v Zanimivosti