Avtocestna policija prevzela štiri nova, visoko zmogljiva vozila znamke BMW

Med vozili izstopata motorni vozili znamke BMW, tipa M550 xDrive, saj takšnih vozil slovenska policija doslej še ni imela. Gre za zmogljivejši vozili s štirikolesnim pogonom, športnim podvozjem, svojo visoko hitrost pa razvijeta zelo hitro, prav tako imata vse potrebne asistenčne sisteme.

Prlekija-on.net, petek, 12. november 2021 ob 15:35
Med vozili izstopata motorni vozili znamke BMW, tipa M550 xDrive, foto: Policija

Med vozili izstopata motorni vozili znamke BMW, tipa M550 xDrive, foto: Policija

Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana s sedežem v Kompoljah je v petek, 12. novembra, v uporabo dobila dve novi patruljni vozili BMW 550i xDrive in dve motorni kolesi BMW R 1250 RT. Vozila so visoko zmogljiva in bodo namenjena odkrivanju in preprečevanju najhujših prekrškov in kaznivih dejanj na avtocestnem omrežju. Obenem bodo policisti na avtocesti z niimi še bolj vidni in prisotni in bodo še lažje ter učinkoviteje preprečevali prekrške in kazniva dejanja, predvsem pa bo pregon kršiteljev in storilcec varnejši, tako za policiste kot tudi ostale udeležence v cestnem prometu.

Gre za letošnji prvi nakup vozil Ministrstva za notranje zadeve za potrebe avtocestne policije. Med vozili izstopata motorni vozili znamke BMW, tipa M550 xDrive, saj takšnih vozil slovenska policija doslej še ni imela. Gre za zmogljivejši vozili s štirikolesnim pogonom, športnim podvozjem, svojo visoko hitrost pa razvijeta zelo hitro, prav tako imata vse potrebne asistenčne sisteme.

Skupno je MNZ v letošnjem letu sklenilo pogodbo za nakup kar 357 vozil in 342 vozil za operativni najem.

Vozilo avtocestne policije, foto: MNZ

Od danes deluje tudi avtocestna policija


Avtocestna policija
Avtocestna policija prevzela štiri nova, visoko zmogljiva vozila znamke BMW, foto: Policija

V prvih štirih mesecih delovanja SEAP Ljubljana obravnavala kar 8.190 kršitev

Po ustanovitvi Uprave avtocestne policije v začetku leta je 1. junija 2021 začela delovati njena prva specializirana enota, in sicer Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana (SEAP Ljubljana). Sprva je z delom v SEAP Ljubljana začelo 41 izkušenih operativnih policistov. Enota pa se je kadrovsko še popolnjevala in danes šteje 49 zaposlenih. Dokaz, da je bila njena ustanovitev zaradi zagotavljanja varnosti na avtocesti potrebna, je obravnavanih kar 8.190 kršitev cestnoprometnih predpisov v le prvih štirih mesecih njenega delovanja.

Med zelo pogostimi kršitvami, ki jih policisti ugotavljajo v nadzorih avtocestnega prometa, so vožnja na prekratki varnosti razdalji, prehitra vožnja in nepravilno prehitevanje, pri tovornih vozilih pa predvsem tehnična neustreznost in preobremenjenost ter kršitve časa trajanja vožnje.

Njihova naloga pa ni le zagotavljanje prometne varnosti na avtocestah in drugih hitrih cestah, temveč tudi odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Na področju kriminalitete se je povečala problematika tihotapljenja ilegalnih prebežnikov, tu so še tatvine (drzne in roparske tatvine, zlasti med turistično sezono), ropi, poškodovanja tuje stvari in goljufije, kazniva dejanja v povezavi z neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami itd.
Več v Slovenija