Strokovna komisija potrdila: 20-letnica umrla zaradi zapletov po cepljenju s cepivom Janssen

Minister za zdravje bo zdaj predlagal, da se cepljenje z Janssenom omogoči le na izrecno zahtevo posameznika, potrjeno s prostoročnim podpisom.

Prlekija-on.net, torek, 30. november 2021 ob 11:45
Vzrok za smrt 20-letnice je bilo cepljenje

Vzrok za smrt 20-letnice je bilo cepljenje

Na torkovi vladni konferenci glede stanja z boleznijo covid-19, je predstojnik območne enote NIJZ Maribor Zoran Simonovič povedal, da je komisija, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti po cepljenju s cepivom Janssen, po pregledu vse zdravstvene dokumentacije ugotovila, da je bilo cepljenje povezano s tragičnim zapletom.

Simonovič je uvodoma predstavil sestavo komisije, ki je štela pet članov, med katerimi so bili trije zdravniki (nevrolog, infektolog in internist specialist za žilne bolezni), zdravnica farmakologinja in sam Zoran Simonovič kot predstavnik epidemiološke stroke. Komisija je pregledala zdravstveno dokumentacijo 20-letne pacientke, ki je po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Dokumentacija je obsegala obravnavo od sprejetja na nevrološki kliniki v Ljubljani in karton, ki ga je komisija pridobila od osebne zdravnice pacientke.

Igor Rigler, vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana je potrdil smrt

20-letnica danes umrla, komisija preiskuje povezavo s cepivom


Komisija je potrdila, da je v tem primeru prišlo do razvoja tromboze s trombocitopenijo, oziroma do s cepljenjem povzročene imunske trombotične trombocitopenije. Za izpolnitev te diagnoze so bili izpolnjeni vsi kriteriji. Komisija je ob preučitvi zdravstvene dokumentacije, ki izhaja iz časa pred cepljenjem, ugotovila, da pri pacientki ni bilo ugotovljenih stanj, ki bi lahko vplivala na potek težav po cepljenju. "Komisija je soglasno ocenila, da je bila v tem primeru med cepljenjem s cepivom Janssen Johnson&Johnson in tragičnim zapletom, torej pojavom tega sindroma, zagotova povezava," je dejal Simonovič.

Dodal je, da je kljub ustreznemu zdravljenju na nevrološki kliniki prišlo do smrtnega izida ob zapletu, pri čemer je v imenu vseh članov komisije izrazil sožalje svojcem in prijateljem preminulega dekleta in obžaloval dogodek.

Besedo je prevzel Borut Štrukelj, ki je uvodoma izrazil iskreno sožalje staršem, svojcem in prijateljem zaradi smrti mlade Katje, ki je bila cepljena 16. septembra 2021 z enim odmerkom cepiva Janssen proizvajalca Johnson&Johnson, serijske številke XE393. Gre za enoodmerno cepivo, ki se uporablja v večni držav v Evropi, Kanadi in v ZDA. V kliničnih študijah je pri razvoju cepiva Janssen sodelovalo 27.000 udeležencev, kar je ena od največjih kliničnih študij pri cepivih doslej. Poleg cepiva Janssen je vektorsko DNA cepivo tudi cepivo AstraZeneca in kot je bilo že večkrat povedano, je cepljenje z vektorskimi cepivi proti covidu-19 lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze, torej strdkov, ki so lahko v telesu ali v možganih, skupaj s trombocitopenijo. Gre za stanje, ko je v določenih delih telesa premalo trombocitov. V povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen je pogostost ocenjena na manj kot 1 na 10.000, a se v različnih državah pojavnost tega redkega neželenega učinka nekoliko razlikuje.

"V ZDA, kjer ne uporabljajo drugih vektorskih cepiv kot cepivo Janssen, saj AstraZeneca v ZDA ni dobila dovoljenja za registracijo, so doslej zabeležili 28 primerov na 8,7 milijona odmerkov cepiva, kar znaša približno 1 na 300.000. Največ primerov je bilo v skupini žensk med 30 in 37 letom. Če še dodatno zožimo to skupino, dobimo pogostost pojava neželenega učinka 1,2 na 100.000 v tej starostni skupini. V EU je bilo do 30. oktobra uporabljenih 16,3 milijonov cepiva Janssen. Šest primerov smrti je nedvoumno dokazanih v povezavi s cepivom Janssen," je pojasnil.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v nadaljevanju novinarske konference povedal, da se je ministrstvo za zdravje seznanilo s poročilom komisije, in bo z zaključnimi ugotovitvami seznanilo tudi posvetovalno skupino za cepljenje.

Minister za zdravje je povedal, da bo posvetovalni skupini za cepljenje predlagal, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen, oziroma, da se v Sloveniji cepljenje s cepivom Janssen omogoči samo na izrecno zahtevo posameznika, ki jo mora potrditi s svojim lastnoročnim podpisom. "To pomeni, da trenutno veljaven začasni protokol cepljenja s cepivom Janssen postane trajen," je dejal minister Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da obžaluje smrt mlade Katje ter njeni družini in prijateljem izrekel iskreno sožalje.Več v Slovenija