Uroš s svojo družino že 12 let postavlja družinske jaslice

Družinske jaslice krasi čez 300 likov in najlepše so ponoči, ko jih osvetljuje še 2000 večbarvnih lučk.

Prlekija-on.net, petek, 24. december 2021 ob 20:54
Jaslice družine Felbar

Jaslice družine Felbar

Na Sveti večer, 24. decembra, so po domačijah župnije Turnišče in v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču postavljali jaslice. Jaslice so simbol krščanske vere, saj se prav na Božič kristjani po vsem svetu spominjajo dogodka, ko se je pred 2000 leti v mestu Betlehem v hlevčku na slami rodil mali Jezušček.

V župniji Turnišče se prav posebno na Božič pripravlja družina Felbar iz Lipe. Tako jasličar Uroš že kar 12 let izdeluje jasilce (vsako leto so drugačne), ki vztraja, da na prostem ob stanovanjski hiši postavi jaslice. Družina Felbar iz Lipe je menda edina družina, ki jaslice postavlja na prostem, kar je poseben čar. Jasličar Uroš torej že 12 let vztraja in svoje družinske jaslice postavlja po svetopisemskem izročilu. Za postavitev letošnjih jaslic je potreboval kar precej časa, truda, znanja in iznajdljivosti, da mu je projekt izdelave in postavitve jaslic uspel.

Bili so mrzli dnevi do svetega večera, ko se je trudil in je uspel postaviti jaslice. Tako je naredil mesto Betlehem, hlevček s sveto družino, golansko planoto in druge svetopisemske like. Jaslice krasi veliko maha, zelenja, dreves, pesek in drugi naravni material. Mah in zelenje je nabral v okolici Bukovniškega jezera pri kapelici svetega Vida. Pri postavitvi sta mu bila v veliko podporo in mu pomagala žena Lidija in hčerka Špela, osnovnošolka tretjega razreda Osnovne šole Beltinci, ki je tudi vero učenka v župniji Turnišče.

Družinske jaslice krasi čez 300 likov in najlepše so ponoči, ko jih osvetljuje še 2000 večbarvnih lučk. Felbarjeve jaslice so vredne ogleda, saj so postavljene z veliko ljubeznijo do Božiča. Ob jaslicah je nameščena knjiga vtisov in zvrhan koš bonbonov, predvsem za najmlajše. Jaslice bodo na ogled do Svečnice. Vsak, ki si jih bo ogledal ga bo družina Felbar sprejela z odprtimi rokami in jih tudi pogostila.

Jože Žerdin



Več v Zanimivosti