Na Krasu pogorelo 3.500 hektarov veliko območje

V vseh teh dneh je sodelovalo okoli 10.000 gasilcev iz celotne Slovenije ter 1.250 pripadnikov podpornih enot.

Prlekija-on.net, torek, 26. julij 2022 ob 11:02
Požarišče na Krasu

Požarišče na Krasu

Kot je na novinarski konferenci poročal Samo Kosmač, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, je na terenu v vseh teh dneh sodelovalo okoli 10.000 gasilcev iz celotne Slovenije ter 1.250 pripadnikov podpornih enot. Nekateri so na teren seveda prišli večkrat. Slovenska vojska, ki je zagotavljala ogromno podporo pri gašenju je dnevno uporabljala tri do štiri letalnike in helikopter za menjavo posadk. Naredili so 224 ur naletov in več kot 2000 ciklov, to pomeni zajem in odmet vode, kar predstavlja 30 ur dnevno. V vsem tem času so odvrgli več kot 2 milijona litrov vode, je povedala podpolkovnica Nina Raduha.

Na intervenciji je v ponedeljek sodelovalo skupaj 595 gasilcev, pripadnikov Slovenske vojske, Policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa Slovenije, zračnih sil, enota za hitre intervencije, Zavoda za gozdove Sežana in pripadniki Slovenskih državnih gozdov. Dva helikopterja Slovenske vojske, en helikopter s termovizijo, Pilatus in brezpilotni letalnik Slovenske vojske so izvajali gašenje posameznih žarišč in ogled požarišča s termovizijo, gasilci pa so čistili robove požarišča.

Intervencijski štab zelo pozorno spremlja tudi dogajanje na italijanski strani, saj ob južnem vetru obstaja nevarnost, da bi se ogenj razširil tudi na slovensko stran. Ta nevarnost obstaja predvsem na težko dostopnem terenu na Kremenjaku in proti Novi vasi. Veliko pozornost se namenja tudi severnemu pobočju Trstelja in njegovi okolici.

V ponedeljek je za nočno izmeno bilo predvidenih 110 gasilcev, v torek pa bo le-te zamenjalo približno 115 gasilcev. V torek je sicer na Krasu pričelo deževati. Upajo, da bo dežja, ki bi gasilcem pomagal ustaviti nevarnost ponovnega izbruha požarov, dovolj.

Foto: Neja Pavlica