Zamrznitev cen šolskih malic, oskrbnin in stroškov bivanja v dijaških in študentskih domovih

Nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje naslavlja tri področja. Oskrbnine v dijaških domovih, malice v osnovnih in srednjih šolah ter stroške bivanja v študentskih domovih.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. september 2022 ob 16:39
Cene šolskih malic bodo zamrznjene

Cene šolskih malic bodo zamrznjene

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2022/2023 in ga poslala v obravnavo po nujnem postopku Državnemu zboru Republike Slovenije.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič je v izjavi po seji vlade poudaril, da ga zelo veseli, da so na seji vlade sprejeli predlog omenjenega zakona. »Gre za nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje, ki naslavlja tri področja. Oskrbnine v dijaških domovih, malice v osnovnih in srednjih šolah ter stroške bivanja v študentskih domovih. Namen je, da se zamrznejo cene malic, oskrbnin in stroški bivanja v študentskih domovih, razlika pa se pokrije iz proračuna. Na ta način bistveno prispevamo k znižanju stroškov«, je dejal dr. Papič.

Zaradi zagotavljanja nemotenega delovanja šol se bo na podlagi predloga zakona iz proračuna osnovnim in srednjim šolam v tem šolskem letu krila razlika med ceno malice, ki je bila določena za minulo šolsko leto in ceno malice, ki bo v skladu s predpisi določena za tekoče šolsko leto. Prav tako se bo iz državnega proračuna dijaškim in študentskim domovom v šolskem letu 2022/2023 krila razlika med izhodiščno ceno oskrbnine, ki je veljala v minulem šolskem letu, in izhodiščno ceno te oskrbnine, zvišane za vrednost indeksa rasti cen življenjskih stroškov in stroškov dela.

S predlogom zakona se želi preprečiti socialno stisko učencev in dijakov ter njihovih družin, in sicer tako, da se cena malice za učence in dijake v šolskem letu 2022/2023 ne zviša in ostane na višini določeni za šolsko leto 2021/2022. Prav tako predlog zakona določa, da dijakinje in dijaki ter študentke in študenti v šolskem letu 2022/2023 plačujejo oskrbnino za bivanje v dijaških in študentskih domovih v višini izhodiščne cene, kot je veljala od 1. januarja 2022 do 31. 8. 2022.

Ukrepi veljajo od 1. 9. 2022 do 31. 8. 2023. Za nemoteno delovanje šol, dijaških in študentskih domov bo na podlagi teh ukrepov v letošnjem in prihodnjem letu namenjenih dodatnih 18,1 milijona evrov.



Več v Slovenija