Policijski vozni park bogatejši za 40 novih »maric«

Vozni park slovenske policije je z današnjim dnem posodobljen s 40 novimi policijskimi intervencijskimi vozili.

Prlekija-on.net, petek, 2. december 2022 ob 14:25
Nove marice čakajo na odhod v policijske enote, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Nove marice čakajo na odhod v policijske enote, foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Vozni park slovenske policije je z današnjim dnem posodobljen s 40 novimi policijskimi intervencijskimi vozili. Tako imenovane marice sta policistom slovesno predala vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je policistom povedala, da je temeljna dolžnost policije zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja, predvsem pa varovanje človekovih pravic ter krepitev pravne države in vladavine prava. "K temu je sedanje vodstvo ministrstva in policije zavezano od prvega dne. O tem, da krepimo človekove pravice in njihovo spoštovanje, priča naše delo, ki smo ga opravili v zadnjih šestih mesecih," je poudarila in dodala: "Da lahko policisti učinkovito opravljajo svoje naloge, potrebujejo, prvič, ustrezno vrednotenje svojega dela, in drugič, ustrezno zaščitno opremo; sem sodijo seveda tudi ustrezna moderna vozila. Tako opremo kot vozni park moramo zato ves čas posodabljati."

Mag. Boštjan Lindav je poudaril, da obnova voznega parka ni enkraten dogodek, ampak ga je treba ves čas posodabljati: "Iztrošenost policijskega voznega parka je namreč težava, s katero se nenehno srečujemo. Za vsakim novim vozilom, ki ga kupimo, na zamenjavo čaka še vsaj nekaj starih, ki imajo več sto tisoč prevoženih kilometrov." Zahvalil se je vsem strokovnim službam, tako znotraj policije kot tudi ministrstva, ki so vložile veliko truda v nabavo in iskanje specifičnih tehničnih rešitev, da bi vozila čim bolje prilagodili potrebam policijskega dela.

"Ta vozila ne bodo le zamenjala starih, temveč bodo v marsičem tudi olajšala in poenostavila policijsko delo. Oprema je namreč bistveno posodobljena. Pomembno je, da so predloge za inovacije podali policisti sami, ki so pri svojem delu na terenu opažali določene pomanjkljivosti oz. priložnosti za izboljšave. Njihove ideje smo upoštevali in našli praktične rešitve, da smo jih realizirali. Danes torej tukaj, za nami, gledamo vozila, ki so jih pomagali načrtovati tisti, ki jih bodo tudi uporabljal," je dejal.

V zvezi s prizadevanji za posodobitev in pomladitev voznega parka je še omenil, da so pred kratkim nabavili električna kolesa, ki jih doslej v policiji še niso imeli; prvi odzivi tako notranje kot tudi zunanje javnosti so po njegovih besedah več kot odlični. V zadnji fazi priprave so trikolesni motorji, ki se jih že prav tako veselijo, poleg tega pričakujejo še prihod dodatnih 40 novih "maric", ki pa ne bodo last policije, saj bodo nabavljene po sistemu "leasing"; predvidoma jih dobijo v začetku leta 2023.

Slovesni prevzem 40 novih intervencijskih vozil

Danes je v Policijski akademiji v Tacnu potekal slovesni prevzem 40 novih policijskih intervencijskih vozil, več kmalu na policija.si

Objavil/a Slovenska policija / The Slovenian police dne Petek, 02. december 2022