Tečaj žganjekuhe v Otovcih

V Otovcih na Goričkem je potekal tečaj žganjekuhe

Milan Belec, sreda, 6. februar 2013 ob 11:07
Tečaj žganjekuhe

Tečaj žganjekuhe

Zimski čas je namenjen izobraževanju kmetov. V ta sklop spada tudi organizacija tečajev. Tokrat je bil tečaj organiziran pod vodstvom svetovalne službe iz Murske Sobote in sta ga vodila ing. Miran Torič ter Esad Sabanović, na kmetiji Vladota Smodiša v Otovcih na Goričkem.

Tečajniki so dobili priložnost spoznati nova znanja, katera so zelo potrebna pri žganjekuhi. Seveda je tista dediščina, katero so prejeli od svojih prednikov pomembna a je sodobno znanje pogoj za izboljšanje kvalitete. Ne samo kvaliteta, tudi količina katero dobimo iz sadja, ki nam jo ponuja narava je pri tem zelo pomembna. Ker so stroški veliki, je zato potrebno, da jih na sodoben način čim bolj racionaliziramo. Tečajniki so spoznali kaj je potrebno storiti, da dobimo žganja, katera spadajo med cenjene alkoholne pijače in so v trendu svetovne potrošnje.

Esad Sabanović je človek, kateri pozna skoraj vse skrivnosti žganja in produktov, ki se navezujejo nanj. Dolgoletni tehnolog v tovarni Talis se je do potankosti seznanil tako s postopki kot izdelki. Njegova radovedna narava pa ga je pripeljala do rezultatov s katerimi zelo rad postreže ljudem, ki to znanje potrebujejo. Njegovo  predavanje temelji na dolgoletnem znanju, katerega si je pridobil z vsakdanjim raziskovanjem in dokazovanjem kvalitete. Za njim je mnogo priznanj, ki sodijo v sam svetovni vrh. Prepričanje, ki zagotovo drži je to, da je potrebno zanje in izkušnje prenesti v proizvode, saj ti na ta način pridobijo na vrednosti. Kmetom pa prinesejo višjo dodano vrednost.

Ing. Miran Torič je pomagal, da tečajniki spoznajo drobne skrivnosti, katere vplivajo na posebnosti sort žganja. Da dobimo tisto kar je narava podarila je potrebno nekaj drobnih pozornosti, ob tem pa si mora posameznik pomagati tudi z novimi znanji. Različni načini pridobivanja v različnih kotlih so pogoj za vrhunsko žganje. Naša pokrajina slovi po kvaliteti, zato je nadgradnja pogoj za zadržanje tega slovesa. Njegova naloga pa je bila poskrbeti tudi za vso dokumentacijo in izdajo potrdil za opravljeno izobraževanje.

Vlado Smodiš, kateri skrbi za sadjarsko kmetijo v Otovcih je poskrbel za dobro počutje tečajnikov, pod njegovim vodstvom pa so le ti spoznali eno žganjarno na Madžarskem. Zanimivo je bilo videti kako poteka delo v tej žganjarni. Posodobljena velika kotla neutrudno brbotata in dajeta velike količine žganja. Zanimivo je pogledati pečate, kateri so na povezovalnih ceveh, odstranitev pečata bi pomenila da je bilo delo s kotlom proti zakonu in bi s tem izgubili delovno dovoljenje. Poseben je tudi števec, kateri meri količino žganja, ki je priteklo iz kotla. Ta podatek je podlaga za izračun plačila dajatev državi. Madžari so na preprost način poskrbeli za plačilo trošarin. Stare knjige v katerih so zapisane temperature in stopinje za vse vrste sadja pa pomagajo, da brata ki spretno obvladujeta kotla tudi ves čas vesta za najvišji nivo kvalitete.

Strokovna degustacija žganj ob razlagi strokovnjakov je pokazala, da je vsak vzorec nekaj posebnega. Žganje je produkt, ki pokaže vse napake žganjarja saj je v tej prosojni tekočini shranjeno bogastvo sadnih sort in je pečat lastnika.


Več v Kultura in izobraževanje