Slovenija postala prva Zelena destinacija sveta

Slovenija je na svetovni dan turizma kot prva država na svetu prejela nagrado Zelena destinacija

Prlekija-on.net, sreda, 28. september 2016 ob 17:30
Tudi Prlekija je zelena

Tudi Prlekija je zelena

V okviru dvodnevne mednarodne konference Global Green Destinations Day so na Ljubljanskem gradu razglasili najboljše prakse svetovnega zelenega in trajnostnega turizma. Destinacije in ponudniki turističnih storitev so prestali ocenjevanje svojega trajnostnega delovanja po strogih, na mednarodnih standardih temelječih kriterijih Green Destinationsa oziroma Zelene sheme slovenskega turizma.

Slednjo je leta 2015 skupaj z znamkama kakovosti Slovenia Green Destination in Slovenia Green Accomodation razvila  Slovenska turistična organizacija. Temeljijo na standardu Green Destinations v kombinaciji z orodjem ETIS Evropske komisije, ocenjevanje pa se izvaja na podlagi stotih kriterijev. Na slovesnosti so razglasili osem novih dobitnikov znamke kakovosti Slovenia Green Destination (to so postali: Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje) in treh Slovenia Green Accomodation (Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo Pr'Gavedarjo). Skupno je tako zdaj v Zeleno shemo slovenskega turizma  vključenih 17 destinacij (poleg omenjenih še Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla-Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje) in 10 ponudnikov (poleg novih pristopnikov še Ortenia-Apartmaji v naravi, Turistična kmetija Urška, Posestvo Trnulja, Terme Snovik, Thermana park Laško, Kamp Koren Kobarid in Hotel Park Ljubljana).

Iz 46 držav prihajajo destinacije, ki so jih na podlagi ocenjevanja s stotimi kriterij razglasili za sto najbolj trajnostnih na svetu. Med Top 100 Sustainable Destinations so se iz Slovenije uvrstile Ljubljana, ki je bila na tem seznamu že leta 2014, in vse destinacije, prejemnice certifikata Slovenia Green Destination. Ljubljana je tako slavila dvakrat, saj je bila leta 2015 prva nosilka znamke kakovosti Slovenia Green Destination.  Poleg Slovenije so se med države z največjim številom destinacij na seznamu stotih najbolj trajnostnih na svetu uvrstile tudi Nizozemska, Hrvaška, Portugalska, Kanada, Čile, Kitajska, Španija in Velika Britanija.

Na Ljubljanskem gradu so podelili še nagrado Quality Coast za najboljšo trajnostno obalno destinacijo. Prejelo jih je 12, in sicer: Norderney (Nemčija), Alonnisos (Grčija), Gozo&Comino (Malta), Ameland (Nizozemska), Noordwijk (Nizozemska), Azorski otoki (Portugalska), Cascais (Portugalska), Lagos (Portugalska), Torres Vedras (Portugalska), Regiao Oeste (Portugalska), BaionaGalicija (Španija) in Are (Švedska).

Vrhunec dvodnevne mednarodne konference Global Green Destinations Day je bil namenjen Sloveniji, ki so jo kot prvo država na svetu celostno ocenili po standardih Green Destinations. Slovenija je na svetovni dan turizma kot prva država na svetu prejela nagrado Zelena destinacija.


Več v Slovenija