Pred 25. leti je v Prlekiji izhajal neodvisni časopis Klopotec

6. marca 1992, točno pred 25. leti, je izšla 2. številka neodvisnega časopisa Klopotec

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. marec 2017 ob 17:39
Neodvisni časopis Klopotec

Neodvisni časopis Klopotec

Leta 1992, je Prlekija imela svoj neodvisni časopis, Klopotec. V petek, 6. marca 1992, torej točno pred 25. leti, je izšla 2. številka, ki smo jo že pred leti našli v naših zaprašenih omarah ter jo objavili virtualno, tako da jo lahko "prelistate" tukaj.

Cena časopisa je bila 50 takratnih tolarjev, v časopisu pa se je našlo veliko zanimivih zgodb in člankov o lokalnem dogajanju, intervjujev, kulinarični in vinski kotiček, prleški slovar ter še veliko ostalih koristnih informacij, ki so bile takrat aktualne, danes pa so glede na časovno razliko, še bolj zanimive za prebrati.

Časopis je takrat predstavljal pomemben vir informacij, kar pa v zadnjih letih vse bolj zamira, saj časopis nadomeščajo internetni portali in mediji ter tudi socialna omrežja, kjer se dogodki, ki se zgodijo, pojavijo praktično takoj, še v živo. In vsak jih ima takoj na dosegu roke, na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih. Je pa časopis še vseeno nepogrešljiv pri starejših ljudeh ter pri tistih, ki vseeno raje ob jutranji kavici časopis prelistajo, kot pa gledajo v ekran.

V letih 2010-2012 izhajale Prleške cejtnge
V okviru našega portala in medija Prlekija-on.net smo v letu 2010 obudili prleški časopis, ki se je imenoval Prleške cejtnge. Prva številka je izšla 25. marca 2010, zadnja pa 21. decembra 2012. Skupaj je izšlo 21 številk, časopis je bil brezplačen, imel je tudi skoraj tisoč naročnikov, a se nam finančno ni izšlo, saj smo vse stroške krili sami, lokalne oblasti pa takrat niso kazale pretiranega zanimanja, da bi se časopis ohranil. Občina Ljutomer je v letu 2011 sicer hotela izdajati glasilo Prleški utrip, a Občinski svet predloga ni potrdil, od leta 2012 pa v ljutomerski občini izhajajo Novičke. Lani novembra so na 11. redni seji OS Občine Ljutomer obravnavali tudi odlok o izdajanju občinskega glasila Občne Ljutomer »Novičke Občine ljutomer«, a je predlog bil zavrnjen. Številke Prleških cejtng sicer lahko prelistate v našem arhivu.

Večina občin z lastnim glasilom
V večini prleških občin imajo urejeno, da izdajajo lastna glasila, kjer objavljajo različne zgodbe in informacije iz lokalnega okolja. V Občini Križevci tako izhaja Glas občine - Glasilo občine Križevci, v Občini Veržej Občinsko glasilo Fünkešnica, v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici Jürjovško glasilo, v Občini Radenci Glasnik občine Radenci, v Občini Gornja Radgona Prepih, ki pokriva celotno UE Gornja Radgona, v Občini Apače Informator, V Občini Središče ob Dravi Sredica, ...


Več v Zanimivosti