Na Stari Gori so ogrebali

Visoki sneg je obudil spomin na opravilo iz preteklosti

Prlekija-on.net, sreda, 21. marec 2018 ob 09:36
Ogrebanje strehe na Stari Gori

Ogrebanje strehe na Stari Gori

V še ne tako davni preteklosti je bilo ogrebanje vsakoletno zimsko opravilo, ne le v Slovenskih goricah in Prlekiji, temveč tudi drugje. Mnogi mlajši, gotovo pa tudi starejši, žal niti ne vedo kaj pomeni beseda ogrebanje. Gre namreč za spravljanje in vlečenje, skratka ročno odstranjevanje snega s streh. Ker v preteklosti ostrešij hiš in gospodarskih poslopij, niso gradili tako trdno, so jih morali v času zime, ko je zapadel debeli sneg, ogrebati in razbremeniti. To so običajno opravljali moški, ki so na dolgi »ranti«, s katero so dosegali vrh slemena poslopja, namestili leseni obroč, s katerim so »rezali« sneg, ki se je zaradi tega posega speljal po strehi na tla.

Lahko bi tudi dejali, da so umetno in naklepno sprožali snežne plazove na strehi, kar je bilo zelo koristno, kajti nekoč je bila večina hiš, gospodarskih poslopij in drugih objektov, krito s slamo. Na tak način je krita tudi preužitkarska hišica, ki stoji kot razstavni eksponat, ob stari šoli na turistični Stari Gori v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Ker je letos, po dolgih letih, tudi na Stari Gori zapadlo veliko snega so člani TD Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Klemenčič, Edi Sedmak in Boris Kovačič, pristopili k ogrebanju te hišice. S tem so ohranili hišico, obenem pa širši javnosti pokazali, kako so nekoč izvajali to pomembno opravilo, s katerim so preprečili porušitev ostrešja (rüšta) preužitkarske hišice. Ne smemo namreč pozabiti, da je bila v preteklosti, če je komu sneg porušil ostrešje, velika sramota za gospodarja oz. lastnika objekta.

Foto: Boris Kovačič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Zanimivosti