22-letnica razveselila slovenske vegane s knjigo receptov na rastlinski osnovi

Zelo preprosto je biti ustvarjalen »slaščičar« brez sestavin živalskega izvora in umetnih sestavin

Prlekija-on.net, četrtek, 27. december 2018 ob 16:01
Natalija Jeraj in njena knjiga Sladko je Raj

Natalija Jeraj in njena knjiga Sladko je Raj

Pri založbi Planet je izšla nova veganska knjiga "Sladko je Raj", ki bo gotovo razveselila veganske ljubitelje sladkega, kajti v knjigi je zbranih 53 originalnih, preprostih receptov za presne in pečene slaščice na rastlinski osnovi iz vsem dostopnih sestavin, ki vas bodo popeljale v raj. Avtorica Natalija Jeraj je recepte pospremila z resnično vrhunskimi fotografijami, ob katerih se bodo zagotovo marsikomu predramile okušalne brbončice. S knjigo Sladko je Raj je sedaj marsikomu zelo preprosto biti ustvarjalen »slaščičar« brez sestavin živalskega izvora in umetnih sestavin. Knjiga, za katero so se ideje za recepte avtorici porodile med jutranjim tekom, je lahko zelo lepo darilo.

"Nekaj se je enostavno moralo zgoditi z mojo vsakdanjo rano uro vstajanja: 5:45. Ura, ko je v hiši in na vasi običajno še vse tiho in takrat je čas za skrivnosti. Tako sem začela s svojim jutranjim tekom, ki je v meni zbudil vse motorične in miselne procese. Porodile so se mi ideje o tem in onem, včasih preveč, drugič ničesar. Po teku je sledil še tek po vrtu in shrambi, kot lov za sestavinami. In spet, včasih vsega dovolj, drugič vsega premalo, a ravno situacija pomanjkanja mi je vzbudila zanimanje, kako nekaj napraviti na še preprostejši način. Pa sem združila prijetno s koristnim; tek za zdravje telesa in duha, iskanje inspiracije za razvijanje kreativnosti in končna realizacija ideje za srečno srce," pravi skromna Natalija Jeraj, ki je upravičeno ponosna na svoje sladice, saj lahko reče, da je skupna značilnost vsem pozitiven odziv tistih, ki so vse to lahko poizkusili.

"Kaj pa je lepšega, kot videti iskreno zadovoljstvo na obrazu družine in prijateljev. Mogoče le občutek, ko si vsak najde svojo najslajšo slaščico in potem veš, da jih bo ta redno razveseljevala. Vsaj tako je bilo pri nas doma, ko se je vsem »zmešalo« ob mojem prvem poizkusu recepta arašidovih tablic s karamelo. Od takrat naprej je to slaščica, ki je vedno nekje na zalogi. S svojo kuharico torej želim, da spoznate, kako preprosto je biti ustvarjalen »slaščičar« brez sestavin živalskega izvora ali umetnih sestavin. In da uvidite koliko in resnično veliko ponuja, z rastlinskim svetom, naša Zemlja v vseh letnih časih. Presenetila vas bosta skromen nabor in prilagodljivost sestavin. Recepti ne vsebujejo veliko alergenov, a fleksibilnost omogoča, da katerokoli sestavino zamenjate z nečim podobnim, pa bo sladica še vedno popolna. To je element, ki je skupen vsem receptom in ga omenjam predvsem zato, da ste, ne glede na zapisane sestavine in postopke, pozorni tudi na svoje okuse in izvirnost," dodaja avtorica nove knjige, Natalija Jeraj, ki prihaja iz manjšega kraja prelepe Savinjske doline.

Stara je 22 let in obiskuje ljubljansko Pedagoško fakulteto, oddelek likovne pedagogike. Od nekdaj je njena strast področje umetnosti in ustvarjanja. Kot majhna deklica je veliko risala, to naprej razvijala v osnovni šoli in se o tem še več naučila v srednji šoli, na likovni gimnaziji v Velenju. Svoj pravi slog je spoznala v času študija, ko se je vse začelo povezovati z njenim načinom prehranjevanja in pogledom na svet. Veliko je ustvarjala na temo varovanja okolja in vseh živih bitij, ter tematiko ljudem predstavila leta 2017 s svojo prvo samostojno razstavo. Njene ambicije temeljijo na vseživljenjskem raziskovanju novih stvari, le te približati tistim, ki si tega želijo, in skozi širjenje svojega obzorja širiti obzorje tudi vsem ostalim.



Več v Slovenija