Arso objavil zanimiv posnetek

V videu je skozi celo leto predstavljeno vreme na najvišji vremenski postaji Kredarica (2514 m) v letu 2018

Prlekija-on.net, četrtek, 3. januar 2019 ob 18:49
Kredarica (2514 m)

Kredarica (2514 m)

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so pripravili posnetek dogajanja, ki ga je posnela spletna kamera na Kredarici, s pogledom na Ljubljansko kotlino. Posnetek je sestavljen iz dnevnih slik. Zgornji graf na posnetku prikazuje gibanje povprečne dnevne temperature, spodnji graf pa višino snežne odeje.

Kot še navajajo, je leto zaznamovala debela snežna odeja, ki jo je spomladi zelo hitro pobralo. Ob koncu februarja je bilo zelo hladno. Izmerjena je bila najnižja temperatura od leta 1985. Po drugi strani pa je bilo ob koncu leta 2018 višina snežne odeje zelo skromna le 30 cm.

Nekaj zanimiv podatkov

Najnižja temperatura -27,2 °C (26. februar).
Najvišja temperatura 17,4 °C (1. avgust).
Najvišja višina snežne odeje: 560 cm (1. april).
Najvišja dnevna povprečna hitrost vetra: 19,8 m/s (29. november).

Tudi v naših krajih lahko občasno rahlo sneži

Kot še napovedujejo, bo ponoči zmerno do pretežno oblačno, predvsem ponekod v vzhodni, severni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo snežilo. Proti jutru se bo razjasnilo. Ponekod bo še pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -3 °C. Sneg je naše kraje sicer že zajel.

V petek dopoldne bo delno jasno, popoldne pa se bo spet pooblačilo in zvečer ter v noči na soboto bo v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji možno rahlo sneženje. Veter bo popoldne postopno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1 °C.

V soboto, nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno in večinoma suho.



Več v Slovenija