Izbor najboljših slovenskih restavracij se je zaključil z večerjo, ki je imela tudi prleški pridih

Letošnja podelitev nagrad se je končala s 16-hodno dobrodelno večerjo, kakršne v Sloveniji zagotovo še ni bilo

Prlekija-on.net, četrtek, 9. maj 2019 ob 09:54
Najboljše slovenske restavracije

Najboljše slovenske restavracije

Zaključen je tretji izbor najboljših slovenskih restavracij The Slovenia Restaurant Awards 2019. Letošnja podelitev nagrad, ki je potekala na čudoviti lokaciji golf igrišča in restavracije Evergreen na Smledniku je bila nekaj posebnega in pravi poklon slovenski kulinariki. Končala se je s 16-hodno dobrodelno večerjo, kakršne v Sloveniji zagotovo še ni bilo. Dan, za katerega lahko rečemo, da je bil izpolnitev sanj vsakega kulinaričnega navdušenca, so popestrile izobraževalne delavnice, okrogla miza s strokovnjaki s področja gastronomije in druženje ob odlični hrani in pijači. Zaključil pa se je spektakularno. Večerjo "Slovenia Dinner by Römerquelle" so namreč pripravili vsi najboljši slovenski kuharski mojstri: Mojmir Šiftar (Restavracija Evergreen), Ana Roš (Hiša Franko), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono), Janez Bratovž (Restavracija JB), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Uroš Klinec (Nejka in Uroš Klinec), Boštjan Trstenjak (Restavracija Cubo), Marko Magajna & Luka Gmajner (Galerija Okusov), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Gregor Vračko (Hiša Denk), Leon Pintarič (Hiša Rajh), David Vračko (Restavracija Mak), Matej Tomažič (Domačija Majerija), Damjan Fink (Gostilna na Gradu), Jure Tomič (Ošterija Debeluh) in Bine Volčič (Monstera Bistro). Večer je imel tudi prleški pridih, saj so pri jedeh med drugim uporabili tudi bučno olje iz Oljarne Središče ob Dravi. Sredstva, 5.000 evrov, ki so jih zbrali na večerji, so namenili fundaciji "The Slovenia young chef Foundation".

Letošnji dobitniki nagrad The Slovenia Restaurant Awards (TSRA)

Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je prejela laskavi naziv Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.

Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana Restavracija Grad Otočec, naziv najboljšega kulinaričnega novinca pa je prejela Domačija Belica. Podelitev nagrade za najboljši družbeni profil restavracije je prejela Družina Bazilika, naziv najboljšega družabnega kulinaričnega vplivneža pa sta prejela Jernej Zver in Maja Galuf, ki ustvarjata kulinarični blog JernejKitchen. Best service by Diners Club Exclusive je podelil tudi nagrado za najboljšo postrežbo, ki jo je prejela ljubljanska Restavracija Cubo. Hiša Franko pa si je prislužila nagrado Vox populi, z največ glasov s strani javnosti. Na koncu so bili razglašene tri najboljše restavracije v Sloveniji. Naslove najboljših TOP 3 Slovenia Restaurant Awards je prejela trojica slovenskih restavracij, Gostilna pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin.

Seznam najboljših restavracij je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, v mapi THE SLOVENIA RESTAURANTS in v knjigi THE SLOVENIA RESTAURANTS. Regijski zmagovalci in finalisti bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in širši javnosti, pa bodo pridobile oznako kot "priporočene".

Dobra priložnost za povezovanje gostincev iz cele Slovenije

Kulinarika vztrajno pridobiva na statusu enega najbolj popularnih področij, enološki in gastronomski turizem v Sloveniji pa sta najhitreje rastoči turistični panogi. To dokazujejo tudi številna mednarodna priznanja slovenskim kuharskim mojstrom.

Niko Slavnić, direktor projekta THE SLOVENIA RESTARUANT AWARDS je na prireditvi povedal: "Danes je poseben dan za čutila, čutim Slovenijo, čutim, da je potrebno tako malo, da smo srečni in zadovoljni. Praznujemo skupne uspehe, vsi gostinci, ki ste tukaj, ste naš ponos, up in gastronomska moč države, vseh nas."

Mladen Mirko Tepuš, predstavnik Dinersa: "Naše poslovanje je tesno povezano z restavracijami. Tako preko posameznih komitentov kot preko poslovnega sodelovanja z restavracijami. Zato je bila naša poslovna odločitev, da na raznolike načine podpiramo restavracije že tretje leto zapovrstjo, predvsem pa z veseljem poldpiramo take dogodke kot je THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS."

Bine Volčič pravi, da mu veliko pomeni tudi to, da se na tem dogodku lahko druži z ostalimi kuharji, ker sicer nima dovolj prostega časa ali priložnosti, kjer lahko z njimi poklepeta o dogajanju v kulinaričnem svetu. Luka Jezeršek meni, da so nagrade pomembne zato, da se kolegi "postavijo v linijo" in primerjajo tekoče leto s prejšnjimi. Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu pravi, da se je za to, da je restavracija uspešna, treba držati glavnih načel: verjeti v gosta, saj je gost najpomembnejši, temu pa sledi osnovna sestavina. Ana Roš iz Hiše Franko je pojasnila, da se visoka gastronomija lahko zgodi samo takrat, ko hrana izvira iz tradicije, zgodovine in je na voljo tudi vsakdanjemu jedcu. Uroš Štefelin iz Vile Podvin pri svojem delu najbolj ceni doslednost in bistvo nagrad TSRA je zanj povezovanje gostincev in regije. Ago Špacapan iz restavracije Špacapanova hiša pa meni, da se visoka kulinarka počasi vrača nazaj k naravi in tradiciji naših dedkov in babic.

V širšem izboru najboljših restavracij v Sloveniji, sta bili tudi dve iz Prlekije, Gostilna Zorko iz Borecev in Gostilna Tramšek iz Žerovincev.

Foto: Ernad Ihtijarević, MediaSpeed



Več v Slovenija