V zvezi z ugrabitvijo moškega, policija prijela državljana Maroka in dva državljana Alžirije

Belo krajino je pretresel primer ugrabitve 79-letnega domačina, ki so ga nato ilegalni prebežniki strpali v prtljažnik avtomobila, kjer je bil več ur

Prlekija-on.net, četrtek, 9. maj 2019 ob 15:50
Slovenska policija dela in bo storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država, pravijo na Policiji

Slovenska policija dela in bo storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država, pravijo na Policiji

V sredo pozno popoldne je bil operativno-komunikacijski center v Kopru obveščen, da so neznanci iz vozila izpustili zvezanega starejšega moškega, ki so mu pred tem ukradli vozilo in odvzeli ključe zidanice v Beli krajini. Moški se je zatekel k bližnjim stanovalcem, ti pa so obvestili policijo in svojce. Stekla je intenzivna kriminalistična preiskava v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, s pomočjo katerih so bili storilci, in sicer državljan Maroka in dva državljana Alžirije, tudi prijeti. Več informacij o dogodku so na današnji novinarski konferenci podali Peter Skerbiš, vodja Oddelka za upravljanje meja v Sektorju mejne policije v Upravi uniformirane policije, Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije in Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije.

Kriminalistična preiskava kaznivih dejanj ugrabitve in odvzema motornega vozila

Kot je pojasnil Tomaž Peršolja, je v sredo, 8. maja 2019, ob 18.24, na Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Koper poklical občan iz kraja Prelože pri Lokvi. Naznanil je, da se je k njemu zatekel starejši moški, ki so ga neznanci ugrabili na območju Bele krajine. Pri tem so mu grozili z nožem, mu zvezali roke in noge ter ga dali v prtljažnik njegovega osebnega avtomobila. Z oškodovancem v prtljažnem prostoru njegovega vozila, so se pripeljali do vasi Prelože pri Lokvi, kjer so ga na gozdni poti izpustili in peš pobegnili proti meji z Republiko Italijo.

Novinarska konferenca

Peter Skerbiš, Jože Senica in Tomaž Peršolja

Ugrabili so ga v vinogradu

V razgovoru z oškodovancem kaznivega dejanja, 79-letnim občanom iz Bele krajine, je bilo ugotovljeno, da je 8. maja 2019 okoli 12.30 opravljal vinogradniška opravila. Do njega so pristopili trije neznani moški - tujci, ki so ga sprva prosili za vodo, nato pa mu grozili z nožem, mu odvzeli avtomobilske ključe, mu zvezali roke in noge ter mu prelepili usta. Tako zvezanega so dali v prtljažni prostor njegovega vozila in se skupaj z njim odpeljali proti Italiji. Po večurni vožnji so neznanci parkirali vozilo na kolovozni poti pri vasi Prelože pri Lokvi, kjer so oškodovanca zapustili in peš nadaljevali pot proti Italiji. Oškodovanec se je sam rešil iz prtljažnega prostora avtomobila in v bližnji hiši prosil občana, da pokliče Policijo. Oškodovanec v dogodku ni utrpel fizičnih poškodb.

Na kraj je bilo nemudoma napotenih več policijskih patrulj Policijske uprave Koper, vodniki službenih psov, kriminalisti, skupina Posebne policijske enote (PPE) in Specializirana enota za nadzor državne meje z namenom ugotovitve okoliščin kaznivega dejanja ter iskanja in prijetja storilcev kaznivega dejanja. V iskanje osumljencev je bil vključen tudi policijski helikopter. Istočasno so intenzivne aktivnosti pričeli izvajati tudi novomeški kriminalisti - z namenom ugotovitve kraja ugrabitve in razjasnitve vseh drugih okoliščin storitve kaznivega dejanja.

Zaradi bližine državne meje in ugotovljene smeri gibanja storilcev so bili takoj obveščeni italijanski varnostni organi, in sicer Kvestura v Trstu ter tržaška mejna policija, ki jim je bil posredovan opis storilcev ter smer njihovega bega.

Prijeti 25-letni državljan Maroka in dva 18-letna državljana Alžirije

Italijanski varnostni organi so na svoje območje, ob državni meji, napotili več patrulj policije. Okoli 20.10 so v bližini državne meje, pri naselju Bazovica v Italiji, prijeli tri moške, ki so ustrezali opisu storilcev. Italijanski varnostni organi so po končani obravnavi prijete tujce zaradi ilegalnega prehoda državne meje, na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Italije o prevzemu oseb na državni meji, vrnili v Republiko Slovenijo. V nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno, da so bili v Italiji prijeti 25-letni državljan Maroka in dva 18-letna državljana Alžirije.

Ob prevzemu vseh treh osumljencev od italijanskih varnostnih organov jim je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ugrabitve (po 134. členu Kazenskega zakonika) in odvzema motornega vozila (po 210. členu Kazenskega zakonika). V postopku so koprski kriminalisti osumljenim zasegli ročno torbico in žepno baterijo, ki so jo osumljeni po begu proti Italiji odvzeli oškodovancu kaznivega dejanja.

V četrtek bodo vsi trije osumljeni v nadaljnjo obravnavo predani kriminalistom Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, kot krajevno pristojnim za obravnavo storjenih kaznivih dejanj.

Vsi trije že obravnavani pri ilegalnem prehodu meje

Za kaznivo dejanje ugrabitve (po 134. členu Kazenskega zakonika) je zagrožena kazen od 6 mesecev do 10 let zapora, za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila (po 210. členu Kazenskega zakonika) pa kazen zapora do 2 let.

V tem trenutku kriminalisti nadaljujejo z intenzivno kriminalistično preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin kaznivega dejanja.

Med postopkom s prijetimi osumljenci je bilo ugotovljeno, da so bili vsi trije osumljeni že 29. aprila 2019 s strani Policijske postaje Črnomelj prijeti po ilegalnem prehodu državne meje iz Hrvaške v Slovenijo ter 30. aprila 2019 vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

»Kljub dogodku, sodimo v krog najvarnejših držav na svetu«

"Slovenska policija dela in bo storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Navkljub včerajšnjemu dogodku, se je potrebno zavedati, da sodimo v krog najvarnejših držav na svetu. A potrebno je odkrito povedati, da ni mogoče stoodstotno zagotoviti, da se tak dogodek ne zgodi ali da se v prihodnosti nikoli več ne bo zgodil. To velja za Slovenijo, kot tudi druge države, ki se prav tako soočajo s podobnimi primeri. A z vso odgovornostjo vam zagotavljam, da bo policija storila vse, kar je v njeni moči, za čim več varnosti v naši državi," je dejal Jože Senica.



Več v Slovenija