Na jugu države padala toča v velikosti tenis žogic

Na jugu države je padala toča, ki je v premeru merila tudi preko 11 cm

Prlekija-on.net, sreda, 12. junij 2019 ob 08:55
Orjaška toča na jugu države, foto: POLJANSKA DOLINA OB KOLPI

Orjaška toča na jugu države, foto: POLJANSKA DOLINA OB KOLPI

V torek popoldan se je nad delom države, predvsem nad osrednjim in južnim delom razbesnelo neurje. Na jugu države je padala toča, ki je v premeru merila tudi preko 11 cm. Največ škode je toča povzročila v občini Kočevje v naseljih Dol, Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja vas, Kralji in Livold, v občini Črnomelj pa v naseljih Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile.

V občini Črnomelj je bilo poškodovanih 55 objektov na katerih so gasilci pokrili razkrita in poškodovana ostrešja s strešniki ali PVC folijo. Sodelovalo je 188 gasilcev iz 25 gasilskih društev. Občino Črnomelj je že lani v začetku junija zajelo podobno neurje, s prav tako veliko točo, ki je povzročila ogromno škode.

V torek je pri odpravljanju posledic neurij bilo v celotni državi aktiviranih 77 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti.

Neurja so se zvečer razvila tudi v severovzhodni Sloveniji, po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje, je ob 20.33 v Kungoti pri Ptuju, občina Kidričevo, močan veter podrl drevo na cesto. Gasilci PGD Talum so drevo razžagali in odstranili s cestišča. Ob 21.12 je v Stopercah, občina Majšperk, močan veter podrl drevo na cesto. Gasilci PGD Stoperce so drevo razžagali in odstranili s cestišča, ob 21.22 pa je v naselju Tržec, občina Videm, močan veter na cesto podrl zaščitno gradbeno ograjo. Gasilci PGD Tržec so dele zaščitne gradbene ograje odstranili s ceste.

Po napovedih Agencije RS za okolje bo v sredo vreme pretežno jasno, popoldne lahko v severni delu države nastane kakšna nevihta.

Danes v naši dolini HUDO

Objavil/a POLJANSKA DOLINA OB KOLPI dne Torek, 11. junij 2019

Incredible GIANT HAIL in Stari Trg ob Kolpi, Slovenia! Video by Marko Korosec / Weather-Photos.NET 24ur.com RTVSLO.si Siol.net Novice Neurje.Si

Objavil/a Severe Weather Europe dne Torek, 11. junij 2019

Današnja debela toča na območju kraja Stari trg ob Kolpi. Nekatera zrna toče so nekaj ur po neurju v premer merila tudi do 11 cm! Na terenu sta bila Marko Korošec in Matej Štegar.

Objavil/a Neurje.Si dne Torek, 11. junij 2019

Včerajšnja toča na območju Sodražice, severozahodno od Ribnice, je presegla premer kokošjega jajca! Hvala Tjaša Lah za poročanje.

Objavil/a Neurje.Si dne Torek, 11. junij 2019


Več v Slovenija