Pot med krošnjami Pohorje na Rogli odpira svoja vrata obiskovalcem

Objekt je sestavljen iz 522 metrov poti na višini do 20 metrov, 37 metrov visokega stolpa z notranjo potjo dolžine 521 metrov, vstopnega objekta in trgovine s spominki

Prlekija-on.net, petek, 20. september 2019 ob 18:25
Pot med krošnjami Pohorje

Pot med krošnjami Pohorje

Pot med krošnjami Pohorje je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Atrkacijo so odprli v petek, 20. septembra.

»Gradnja 4,5 mio evrov vrednega objekta, ki je sestavljen iz 522 metrov poti na višini do 20 metrov, 37 metrov visokega stolpa z notranjo potjo dolžine 521 metrov, vstopnega objekta in trgovine s spominki, je po slabih štirih mesecih zaključena in bo danes sprejela prve obiskovalce,« je povedal Bernd Bayerköhler, predsednik uprave ZAK-a.

Od samega odprtja naprej bo obiskovalce ob poti pričakalo kar nekaj izobraževalnih in adrenalinskih postaj - med drugim tudi navidezno brezno.

Bernd Bayerköhler je dodal, »da se bo Pot med krošnjami vsako leto dopolnjevala z novimi vsebinami, pri čemer bo že spomladi 2020 na voljo približno 40 metrov dolg tobogan, ki bo adrenalinskim navdušencem omogočal spust iz vrha stolpa nazaj do poti

Celotna dolžina poti je brez ovir in je tako prijazna tudi starejšim, gibalno oviranim in invalidnim osebam ter družinam z otroškimi vozički. Dostopnost za vse izhaja iz filozofije investitorja podjetja Zážitková Akademie, ki si prizadeva za trajnostno ravnanje z naravo in ustvarjanje pogojev za celostno vključevanje invalidov in drugih ranljivih ciljnih skupin.

Dr. Jurij Gulič, direktor podjetja Pot med krošnjami Pohorje d.o.o. je prepričan, »da je Pot med krošnjami Pohorje, zaradi številnih poučnih vsebin o naravi in življenju na Pohorju, ki so na poti predstavljene na zabaven in interaktiven način, zanimiva ne samo za individualne obiskovalce, temveč tudi za šolske skupine, društva in organizacije. Tako se bodo najmlajši naučili marsikaj novega, medtem ko bodo nekoliko starejši uživali v čudovitih razgledih daleč naokoli. Ker sta najpomembnejša kakovost ponudbe in edinstvena doživetja za obiskovalce, se bomo povezovali s turističnimi ponudniki v destinaciji - predvsem z največjima Roglo in Termami Zreče - ter odpirali možnosti za povezovanje in razvoj celotnega Pohorja

Aktivnosti za uresničitev projekta Pot med krošnjami Pohorje na Rogli je trajala kar nekaj let.

Mag. Boris Podvršnik, župan Občine Zreče je pojasnil: »Pot med krošnjami Pohorje je izjemno nadaljevanje razvoja Strategije turizma v Občini Zreče in destinacije Rogla-Pohorje, ki zajema tudi sosednje občine Slovenske konjice, Oplotnica in Vitanje, kot nove atraktivne doživljajske ponudbe, ki se v zadnjih letih uvaja v turistično ponudbo. Zamisel je nastala v okviru Vizije trajnostnega razvoja zelene ponudbe (naravna in kulturna dediščina) turističnega projektnega območja Pohorje 2030 pod okriljem Zavoda za varstvo narave RS iz leta 2011, ki se je realizirala med partnerji skupino Erlebnies Akademie AG iz Nemčije in hčerinskim podjetjem Zážitková Akademie (ZAK) ter Občino Zreče, v sodelovanju s podjetjem  Unitur,  upravljalcem srednjegorskega športnega centra Rogla, in GIZ LTO Zreče. V teh osmih letih smo morali najprej sprejeti vse prostorske akte, navdušiti za projekt partnerje ter izvesti vse pravno, organizacijske tehnične ukrepe in pripraviti tudi ustrezno komunalno pripravo zemljišč. Danes smo izjemno veseli in ponosni, da  nas je partnerska skupina Erlebis Akademie prepoznala kot zaupanja vredne ter da skupaj odpiramo novo poglavje v razvoju turistične ponudbe Rogle, Destinacije Rogla-Pohorje in celotne Slovenije«.

Barbara Soršak, izvršna direktorica podjetja Unitur, ki upravlja s srednjegorskim centrom Rogla, se veseli nove doživljajske ponudbe na Rogli: »V skladu s trendi na globalnem turističnem trgu in strateškimi usmeritvami podjetja Unitur d.o.o. se v zadnjih letih intenzivno usmerjamo v razvoj doživljajske ponudbe. V tem času smo doživljajsko ponudbo za družine obogatili s prenovljeno Škratovo učno potjo, Pohorsko vasico in Jezernikovim vodnim parkom, medtem ko se je doživljajska ponudba za sprostitev nadgradila s Čutno potjo Natura in Energijskim parkom Rogla. Pot med krošnjami Pohorje je izjemno nadaljevanje razvoja doživljajske ponudbe, ki ne bo ponujala zgolj sprostitve in zabave, temveč bo s svojim trajnostnim konceptom in okoljskimi vsebinami kakovostno dopolnila turistično ponudbo Uniturja, v največji meri namenjeno gostom in obiskovalcem, ki cenijo in živijo zdrav in aktiven življenjski slog. Pričakujemo, da bo tovrstna inovativna turistična atrakcija, ki bo sicer goste in obiskovalce navduševala skozi vse leto, močno povečala turistični obisk Rogle izven sezon oziroma v pomladnih in jesenskih mesecih

Slovenska turistična organizacija, ki že več kot desetletje spodbuja inovativnost v slovenskem turizmu in podpira razvoj inovativnih produktov in inventivnih projektov, je Pot med krošnjami Pohorje na Rogli prepoznala kot projekt, ki podpira uresničevanje ustvarjalnih, inventivnih in inovativnih idej s področja turizma ter ga uvrstila med tri finaliste letošnjega poziva Snovalec.

»Filozofija vseh Poti med krošnjami je "odpiranje" gozdov in narave javnosti na trajnosten način, ob strogem upoštevanju načel varstva okolja ter prizadevanje za čim tesnejše sodelovanje z lokalnimi partnerji in institucijami, kot so nacionalni parki in zaščitena krajinska območja, občine ter specializirane organizacije in združenja. S tem pa seveda krepitev odnosa obiskovalcev Poti med krošnjami do narave in njihovega izobraževanja do varstva okolja,« je povzel Bernd Bayerköhler.

Tehnični podatki

› celotna dolžina poti: 1043 metrov
› dolžina sprehajalne poti: 522 metrov
› dolžina poti na stolpu: 521 metrov
› višina opazovalnega stolpa: 37 metrov
› višina sprehajalne poti: do 20 metrov
› število drogov: 18
› največji naklon: do 6 %, vključno s stolpom
› vstop na stolp: na 14 metrih
› premer stolpa: 22 metrov
› širina poti: 1,94 metra
› nadmorska višina poti: 1.517 metrov
› stolp sestavlja: 9 drogov

Pot med krošnjami odpiramo ob 14.00.

Objavil/a Pot med krošnjami Pohorje dne Petek, 20. september 2019


Več v Slovenija