Zbrana sredstva za Krisa bi država lahko obdavčila

Od zbranih prispevkov bi država lahko vzela slabih 1,9 milijona evrov, kar pomeni, da od zbranega denarja ne bi ostalo niti dovolj za zdravilo, ki stane 2,3 milijona evrov

Prlekija-on.net, četrtek, 3. oktober 2019 ob 19:471
Denar

Denar

Kot poroča spletno Delo, Društvo Palčica Pomagalčica, ki je zbiralo denarno pomoč za Krisa in katero so nesebično darovali številni Slovenci in Slovenke, nima statusa humanitarne organizacije, kar pomeni, da bi moralo od prejetega zneska odvesti dohodnino. Kot navaja Delo, bi v tem primeru morali društvu obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, torej dobrih 950.000 evrov od zbranih 3,8 milijona evrov.

Prejemniki, v tem primeru Kris in njegovi starši, pa bi morali plačati davek od prejetega zneska, dobrih 940.000 evrov. Od zbranih prispevkov bi torej država lahko vzela slabih 1,9 milijona evrov, kar pomeni, da od zbranega denarja ne bi ostalo niti dovolj za zdravilo, ki stane 2,3 milijona evrov.

A kot mirijo strokonjaki s tega področja, pri tem obstaja ustrezna rešitev. Edina možnost, da se izognejo visokemu plačilu davka je, da vlogo vmesnika prevzame društvo, ki ima urejen status humanitarne organizacije. Društvo Palčica Pomagalčica bi tako sredstva nakazala kot donacijo društvu s statusom, ki bi nato nakazalo sredstva prejemniku.

Glede morebitne obdavčitve, se je na svojem Facebook profilu oglasil tudi premier Marjan Šarec, ki je med drugim zapisal, da "Društvo nima statusa humanitarne organizacije in zato zapade pod davčno zakonodajo. Zakaj so šli v akcijo brez tega, ne bom ugotavljal na tem mestu, ker nima smisla" ter dodal, da je takoj naročil, da vsi skupaj poiščejo možno rešitev za nastalo situacijo.

Dobro jutro, zasuli ste me z zasebnimi sporočili glede obdavčitve društva, ki zbira denar za Krisa. Nekateri me...

Objavil/a Marjan Šarec dne Četrtek, 03. oktober 2019


Več v Slovenija