Nič več semaforja in zastojev: čez nov most se lahko neovirano zapeljemo

Dela se bodo ob mostu še v teh dneh sicer nadaljevala, a semafor je bil odstranjen, tako da večjih zastojev več ni pričakovati

Prlekija-on.net, četrtek, 10. oktober 2019 ob 10:591
Čez nov most se lahko neovirano zapeljemo

Čez nov most se lahko neovirano zapeljemo

Že vrabci na strehah čivkajo, da se je v Ljutomeru čez Ščavnico pri Domu kulture gradil nov most. Tokrat pa lahko poročamo, da so na gradbišču odstranili vse ovire na cesti ter semafor, ki je tako zaposloval številne voznike v minulih mesecih, in se čez most lahko neovirano zapeljemo. Gradnja mostu se je pričela 19. junija, konec pa je bil predviden do 6. novembra. Most je sedaj torej urejen, sedaj bodo še dokončno uredili strugo Ščavnice na tem območju. Poleg mostu so bile urejene tudi inštalacije, pri čemer so prestavili plinovod, vodovod in telekomunikacijske vode, uredila se bo tudi cestna razsvetljava.

Sprva so porušili eno polovico starega mostu in zgradili eno polovico novega mostu, nato pa so porušili še drugo staro polovico mostu in zgradili še drugo polovico novega mostu. Prvo polovico mostu, tako da se je čez njo bilo možno zapeljati, so končali v začetku avgusta, drugo polovico mostu pa v sredini septembra, ki so jo asfaltirali 18. septembra, ta teden pa so asfaltirali še polovico mostu, ki je bila zgrajena prva. Ob mostu je nameščena tudi ograja, ki je ostala ista, kot je bila pred obnovo, na obeh straneh je urejen tudi hodnik za pešce in kolesarska steza.

Že ob obisku ministrice za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, 23. avgusta, je bilo povedano, da gradnja mostu poteka po zastavljenih smernicah in hitreje kot je načrtovano in je že takrat bilo povedano, da bo končanje del najverjetneje pred končnim rokom.

Kolone občasno od enega do drugega konca mesta

Ob gradnji mostu je bil promet urejan s semaforji in je potekal izmenično enosmerno po polovici mostu, občasno pa so nastajali daljši zastoji. Kolone vozil so se predvsem zjutraj in dopoldan ter popoldan med 14. in 15. uro vile od enega konca mesta do drugega. Zastoji so nastajali že pri trgovini Jager na enem koncu ter pri bencinski črpalki OMV na drugem koncu mesta. Tako so vozniki včasih na semaforjih morali čakati tudi pol ure ali več, stanje na cesti pa je bilo večkrat zelo kaotično, saj nekateri vozniki semaforja niso upoštevali, težave so imeli tudi gasilci in reševalci, ko se je v krožišču nagnetlo več vozil, tako da je uvoz do ZD Ljutomer ali izvoz od tam ob rdeči luči bil praktično nemogoč, tudi za reševalce na nujni vožnji.

Redarji pri semaforju na gradbišču mostu zabeležili 417 prekrškov

Na upoštevanje signalizacije so opozarjali tudi na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu, kjer so opazili, da je stanje na cesti večkrat zelo zaskrbljujoče, saj vozniki ne upoštevajo, da na semaforju sveti rdeča luč ter da veliko voznikov to ignorira in nadaljujejo vožnjo v zaprti smeri. Ob tem so tudi pozvali občane, voznike, pešce ter ostale, ki so udeleženi v prometu na omenjenem odseku, za upoštevanje signalizacije in drugih znakov na gradbišču, saj so zaznali zelo veliko kršitev. Govorilo se je tudi o domnevni kameri na semaforju...

Kot smo pred dnevi preverili na Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje, Veržej, je bilo zabeleženih veliko število prekrškov vožnje skozi rdečo luč. Od 19. junija do 4. oktobra je tako ob občasnih nadzorih nad upoštevanjem svetlobne prometne signalizacije bilo zabeleženih 417 prekrškov.

Investicija vredna dobrih 515 tisoč evrov

Pogodba, ki so jo pri Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo podpisali, je vredna dobrih 515 tisoč evrov. Vodilni partner pri gradnji je podjetje UB Projekt iz Prebolda, partner pa podjetje Prenova-Gradbenik iz Ljubljane.



Več v Gospodarstvo