V pripravi ukrep za zaprtje vseh lokalov po državi

V pripravi je tudi odlok za prepoved neposredne prodaje blaga/storitev potrošnikom

Prlekija-on.net, nedelja, 15. marec 2020 ob 13:56
Mesta se počasi praznijo, družabno življenje bo za nekaj dni ugasnilo

Mesta se počasi praznijo, družabno življenje bo za nekaj dni ugasnilo

V soboto do 14. smo v Sloveniji imeli potrjenih 181 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi zapletov pri okužbi pa smo zabeležili tudi prvo smrtno žrtev. Umrl je starejši moški iz metliškega doma starejših občanov. Po svetu je danes število okuženih preseglo 160.000, umrlo pa je skoraj 6.000 ljudi zaradi novega koronavirusa.

V Sloveniji se bo v noči iz nedelje na ponedeljek začasno ustavil javni promet, eden od ukrepov pa bo tudi prepoved obratovanja lokalov. V pripravi je tudi odlok za prepoved neposredne prodaje blaga/storitev potrošnikom. Prve ukrepe lahko pričakujemo že danes, ko bo potekal tudi sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov.

Ljutomer

V Ljutomeru lastniki zapirajo lokale, v ponedeljek bo obstal javni promet


Ptuj

Na Ptuju zapirajo vse lokale in neživilske trgovine, podobno tudi v Lenartu


Vlada sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v RS

V skladu z dogovorom na seji Kriznega štaba Republike Slovenije za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je Vlada Republike Slovenije sprejela Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji. S tem odlokom se začasno prepoveduje javni prevoz potnikov v Republiki Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri.

V skladu s sprejetim odlokom se na ozemlju Republike Slovenije prepove izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov. Avtotaksi prevozi so dovoljeni, če voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

Iz omejitev po tem členu so izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. Pri teh prevozih za ustrezno zaščito voznikov in potnikov poskrbita njihov organizator in izvajalec. Morebitne druge izjeme pa odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Poleg tega odlok prepoveduje prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami. Ta prepoved ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja in za osebe, ki so pred uveljavitvijo tega odloka opravile prevoz z napravami iz prejšnjega odstavka in se vračajo nazaj po uveljavitvi tega odloka.

Tudi v tem primeru morebitne druge izjeme odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Prepovedi in omejitve iz tega odloka veljajo do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi vlada s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu.Več v Slovenija