V Sloveniji potrjenih 275 okužb s koronavirusom, v pomurski regiji 7, v podravski 25

V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb, vsaj en primer je tudi zabeležen pri osebi z območja Ljutomera

Prlekija-on.net, torek, 17. marec 2020 ob 16:34
V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb

V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb

V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb, opravljenih pa je bilo 7.857 testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih do sedaj prejeli, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 102 iz osrednjeslovenske, 48 iz juhovzhodne Slovenije, 38 iz savinjske, 25 iz podravske, 17 iz gorenjske, deset primorsko-notranjske in koroške, osem iz obalno-kraške, sedem iz pomurske, trije iz goriške in en iz posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov, epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 130 žensk in 145 moških, ena oseba je umrla.

NIJZ je objavil tudi podatke obolelih po občinah, iz česar je razvidno, da je en primer tudi v Ljutomeru. Po naših podatkih ima sicer oseba stalno prebivališče na območju Ljutomera, a gre za osebo, ki trenutno ne prebiva na našem območju. Prva oseba okužena s koronavirusom je v naši statistični regiji bila sicer potrjena 11. marca. V pomurski regiji v torek število potrjenih okužb ostaja nespremenjeno, sedem, v podravski pa je primerov 25, štiri več kot dan prej. NIJZ sicer navaja še po eno okužbo v občinah Beltinci, Murska Sobota, Tišina in Kobilje, dve pa v Lendavi. Največ jih je v Metliki (21), Šmarjah pri Jelšah (22) in Ljubljani (70).

Janez Janša je napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala

Vlada bo stopnjevala ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa


Občina Ljutomer je v petek izdala tudi ukrepe za preprečevanja širjenja koronavirusa, kjer opozarjajo, da je potrebno povečati samozaščitno obnašanje vsakega posameznika in strogo upoštevati navodila pristojnih služb. Celotno besedilo najdete v povezanem članku.

Ob tem upoštevajte tudi vse opozorila glede higiene umivanja rok in kašlja, kar smo že večkrat v preteklih dneh poudarili, ne hodite iz stanovanj, če to ni nujno potrebno, nikar pa ne vstopajte v zdravstvene ustanove, če sumite na okužbo. Samo z upoštevanjem vseh navodil, bomo lahko omejili in zajezili širitev virusa.

Aktualno stanje v Sloveniji glede okužb, lahko spremljate tudi v spodnji aplikaciji.

Statistika okuženih

Podatke so prispevali naslednji mikrobiološki laboratoriji: Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo MF, Klinika Golnik, NLZOH Ljubljana, NLZOH Celje, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto in NLZOH Koper.

Okuženi koronavirus 17.2.2020
Slika 1: Število potrjenih primerov COVID-9 po starostnih skupinah na dan 17. 3. 2020 do 10. ure, vir: NIJZ
Okuženi koronavirus 17.2.2020
Slika 2: Število obolelih s COVID-19 po statistični regiji bivanja na dan 17. 3. 2020 do 10. ure, vir: NIJZ