V Sloveniji potrjenih 275 okužb s koronavirusom, v pomurski regiji 7, v podravski 25

V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb, vsaj en primer je tudi zabeležen pri osebi z območja Ljutomera

Prlekija-on.net, torek, 17. marec 2020 ob 16:34
V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb

V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb

V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb, opravljenih pa je bilo 7.857 testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih do sedaj prejeli, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 102 iz osrednjeslovenske, 48 iz juhovzhodne Slovenije, 38 iz savinjske, 25 iz podravske, 17 iz gorenjske, deset primorsko-notranjske in koroške, osem iz obalno-kraške, sedem iz pomurske, trije iz goriške in en iz posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov, epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 130 žensk in 145 moških, ena oseba je umrla.

NIJZ je objavil tudi podatke obolelih po občinah, iz česar je razvidno, da je en primer tudi v Ljutomeru. Po naših podatkih ima sicer oseba stalno prebivališče na območju Ljutomera, a gre za osebo, ki trenutno ne prebiva na našem območju. Prva oseba okužena s koronavirusom je v naši statistični regiji bila sicer potrjena 11. marca. V pomurski regiji v torek število potrjenih okužb ostaja nespremenjeno, sedem, v podravski pa je primerov 25, štiri več kot dan prej. NIJZ sicer navaja še po eno okužbo v občinah Beltinci, Murska Sobota, Tišina in Kobilje, dve pa v Lendavi. Največ jih je v Metliki (21), Šmarjah pri Jelšah (22) in Ljubljani (70).

Janez Janša je napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala

Vlada bo stopnjevala ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa


Občina Ljutomer je v petek izdala tudi ukrepe za preprečevanja širjenja koronavirusa, kjer opozarjajo, da je potrebno povečati samozaščitno obnašanje vsakega posameznika in strogo upoštevati navodila pristojnih služb. Celotno besedilo najdete v povezanem članku.

Ob tem upoštevajte tudi vse opozorila glede higiene umivanja rok in kašlja, kar smo že večkrat v preteklih dneh poudarili, ne hodite iz stanovanj, če to ni nujno potrebno, nikar pa ne vstopajte v zdravstvene ustanove, če sumite na okužbo. Samo z upoštevanjem vseh navodil, bomo lahko omejili in zajezili širitev virusa.

Aktualno stanje v Sloveniji glede okužb, lahko spremljate tudi v spodnji aplikaciji.

Statistika okuženih

Podatke so prispevali naslednji mikrobiološki laboratoriji: Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo MF, Klinika Golnik, NLZOH Ljubljana, NLZOH Celje, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto in NLZOH Koper.

Okuženi koronavirus 17.2.2020
Slika 1: Število potrjenih primerov COVID-9 po starostnih skupinah na dan 17. 3. 2020 do 10. ure, vir: NIJZ
Okuženi koronavirus 17.2.2020
Slika 2: Število obolelih s COVID-19 po statistični regiji bivanja na dan 17. 3. 2020 do 10. ure, vir: NIJZ
V petek dopoldan je bilo težko najti prosto mesto pred trgovinami

V strahu pred koronavirusom trgovine polne ljudi, police ponekod prazne, vrste na črpalkah, zaprte ustanove...


Opozarjajo, da je potrebno povečati samozaščitno obnašanje vsakega posameznika in strogo upoštevati navodila pristojnih služb

Občina Ljutomer izdala ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa




Več v Slovenija