Vlada zaostrila ukrepe glede prehajanja meje in dodala nekatere izjeme

Vročitev odločbe o karanteni bo že na meji. S 4. julijem na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska, z njega črtane Češka, Hrvaška in Francija.

Prlekija-on.net, petek, 3. julij 2020 ob 12:17
Spremembe na mejah

Spremembe na mejah

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo vročanje odločbe o karanteni že na meji in sklenila, da bodo s 4. julijem na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska, z njega pa črtane Češka, Hrvaška in Francija.

Vročitev odločbe o karanteni bo že na meji

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Hrvaška bo črtana iz zelenega seznama

Hrvaške ne bo več na zelenem seznamu


Izjema za lastnike nepremičnin ali plovil ali z računom nastanitve

V 9. členu se spremeni izjema, ko 14-dnevna karantena ne bo odrejena (države na rumenem seznamu). Karantena ne bo odrejena za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Če tega oseba ne more predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Ta izjema pa ne velja za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, kadar prihajajo iz držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami (države na rdečem seznamu).

Vročitev odločbe o karanteni na meji in točke za vstop

Policija osebi ob vstopu v Slovenijo odvzame podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo prestajal karanteno v Sloveniji) in jih posreduje predstavniku Ministrstva za zdravje, ki na mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko vstopajo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah. Na meji s Hrvaško so to Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, na meji z Madžarsko je kontrolna točka Pince, mejni prehod pa je Mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik). Na teh mejnih prehodih in kontrolnih točkah Ministrstvo za zdravje zagotovi ustrezno število ljudi za izdajo in vročanje odločb. Če v Slovenijo vstopa večja organizirana skupina ljudi, lahko minister za notranje zadeve določi dodatne mejne prehode ali kontrolne točke za vstop.

Dodana izjema za rezervacije nočitve v Sloveniji

Med izjemami za vstop brez karantene v 10. členu je dodana nova 16. točka. Karantena se ne odredi državljanom držav, ki prihajajo iz držav s seznama varnih držav, ki so bile v času rezervacije na seznamu varnih držav in so v tem času v Republiki Sloveniji uredili rezervacijo nočitve v nastanitvenem obratu, tudi če je bila črtana s seznama varnih držav (z zelenega seznama) in to izkazuje z dokazilom o rezervaciji. Oseba, ki uveljavlja to izjemo mora ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali v organizaciji oziroma pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

S 4. julijem na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska, z njega črtane Češka, Hrvaška in Francija

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Vlada Republike Slovenije je na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav (zeleni seznam) v skladu s tretjim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije uvrstila Belgijo in Nizozemsko.

S seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav je črtala Češko, Hrvaško in Francijo (kar pomeni, da se uvrstijo na rumeni seznam).

Spremembe začnejo veljati 4. julija 2020.

Zeleni seznam držav (vstop brez karantene) od 4. julija 2020

 1. Madžarska
 2. Avstrija
 3. Ciper
 4. Estonija
 5. Finska
 6. Nemčija
 7. Grčija
 8. Islandija
 9. Latvija
 10. Litva
 11. Lihtenštajn
 12. Norveška
 13. Slovaška
 14. Švica
 15. Italija
 16. Danska
 17. Irska
 18. Malta
 19. Španija
 20. Belgija
 21. Nizozemska

Na rdečem seznamu (seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko) ni sprememb.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Slovenija