Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bo morda kmalu zbiranje omejeno na 10 oseb

Slovenija je trenutno na nivoju okužb, po katerem bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav

Prlekija-on.net, torek, 7. julij 2020 ob 13:54
Če se bodo okužbe širile, bo ponovno sledila omejitev zbiranja oseb

Če se bodo okužbe širile, bo ponovno sledila omejitev zbiranja oseb

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19, so v torek sodelovali predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, direktor Univerzitetne klinike Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec za Covid-19, Jelko Kacin.

Kacin je omenil, da se je sinoči sestala Vlada RS v razširjeni sestavi in pregledala dopolnjen državni načrt ukrepanja za primer epidemije. Tema je bila tudi nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb in bolj učinkovito delovanje zdravstvenega inšpektorata. "Drugačne prioritete zdravstvenega inšpektorata bodo omogočile, da bo odslej opravljal tudi do 500 nadzorov izvajanja karantenskih odločb dnevno. Spodbudno je, da tudi drugi ministri ponujajo kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev za učinkovit nadzor nad izvajanjem ukrepov," je med drugim povedal Kacin.

Aktivnih primerov je 205

V ponedeljek 23 novih okužb


Povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb

Kot je še povedal, je Vlada RS včeraj dosegla dogovor, da bo prioritetno urejala pravno podlago za zaščito najbolj ogroženih delov prebivalstva. Domove za starejše in druge socialno-varstvene zavode, med njimi tudi zapore, bo na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih razglasila za ogrožena območja. Vlada načrtuje tudi močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom, s čimer bo država jeseni lahko dnevno obravnavala veliko več kot trenutnih največ 1.500 testov v enem dnevu.

"Epidemiološka situacija v Sloveniji se slabša. Danes ponovno beležimo čez 20 okuženih, včeraj ugotovljenih 23 novih okužb. Slovenija postopoma prehaja v fazo držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev okoli 10," je še povedal Kacin.

Slovenija na nivoju, po katerem bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav

Dr. Aleš Rozman je povedal, da trenutno beležimo največ primerov med mlajšo generacijo, ki nima dejavnikov za hujši potek bolezni. "Ko bo virus znova zašel med ranljive skupine, se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti." Dodal je, da je dolžnost vsakega posameznika, da s svojim samozaščitnim vedenjem poskrbimo za ranljive skupine.

Mario Fafangel je povedal, da je Slovenija dosegla nivo okužb, po katerem bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav. "Zdaj moramo narediti vse, da rast okužb ustavimo. Pri obvladovanju širjenja okužb nam je lahko v izjemno pomoč mobilna aplikacija za beleženje kontakov," je povedal. Glede situacije v svetu je povedal, da se ne umirja.

Razmislek o nujnosti potovanja na Hrvaško

Kacin je ob tem ponovno vse pozval, da "vsi, ki se nameravate odpraviti na Hrvaško, ponovno razmislite o nujnosti svojega potovanja. Če pa se tovrstnemu potovanju ne morete izogniti, se tam vsekakor še bolj izogibajte krajem s povečanim številom ljudi, množičnim zbiranjem, zaprtim lokalom in nočnim klubom."

"Ob povratku v Slovenijo samoiniciativno sprejmite preventivne ukrepe - izogibajte se obiskom starejših, obiskom v DSO, zmanjšajte svoje stike z okolico in pozorno opazujte svoje zdravstveno stanje. V službo hodite samo, če ste popolnoma zdravi. Bodite odgovorni do sebe in drugih," je še opozoril ter dodal, da če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bodo morda morali kmalu zbiranje omejiti na 10 oseb.

Gre za lažne kartice, opozarjajo na ZZZS

Kartice ZZZS, ki opravičujejo neuporabo mask, so lažne




Več v Slovenija