Znano je, kje in kako smo unovčevali turistične bone v prvem mesecu tega ukrepa

Skupno je bilo v tem obdobju unovčenih 150.000, rezerviranih pa dodatnih 25.000 bonov. Za ta namen je porabljenih dobrih 20 milijonov evrov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 20. julij 2020 ob 18:00
Portorož je med kraji, kjer je bilo po številu unovčenih in rezerviranih največ bonov

Portorož je med kraji, kjer je bilo po številu unovčenih in rezerviranih največ bonov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in generalni direktor Finančne Uprave Peter Jenko sta predstavila podatke o tem, kako smo izkoristili turistične bone v prvem mesecu po uvedbi tega ukrepa. Skupno je bilo v tem obdobju unovčenih 150.000, rezerviranih pa dodatnih 25.000 bonov. Za ta namen je porabljenih dobrih 20 milijonov evrov. Podatki o rabi bonov na posamezen dan kažejo, da med dnevi v tednu izstopajo nedelje, ko je po podatkih unovčenih največ bonov, zmagovalni dan prvega meseca od uvedbe tega ukrepa pa je bil praznični 25. junij.

Raba bonov narašča iz dneva v dan, v povprečju pa se dnevna bilanca giblje od 5 do 11 tisoč unovčenih bonov.

Zmagovalni kraji po številu unovčenih in rezerviranih bonov so Portorož, Izola, Moravske Toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek, najbolj priljubljene namestitve pa so hoteli Histrion v Bernardinu, Sotelia v Podčetrtku in izolski Delfin.

Veljati je začela sprememba presečnega datuma

Sprememba pri unovčevanju turističnih bonov


Doslej je bilo 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih. Glavnina bonov je uporabljenih za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za od dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna.

Turistični boni
Kje so se unovčevali boni? Število unovčenih bonov v poštnem okraju do 15. 7. 2020, vir: FURS

Minister Počivalšek je ocenil, da so ljudje bone sprejeli zelo dobro in da razumejo smiselnost tega ukrepa. "Prav tako so bone posvojili turistični ponudniki. Njihove pripombe na prvotno uredbo smo hitro upoštevali in danes lahko bone uporabljajo vsi ponudniki nastanitev, ne glede na to, ali gre za redne ali za sezonske namestitve. Unovčimo jih lahko praktično povsod, od Kredarice do morja".

Turistični boni
Občine oz. kraji, število in skupna vrednost unovčenih turističnih bonov do 15. 7. 2020, vir: FURS

Minister je predstavil tudi druge ukrepe, ki so na voljo za podporo slovenskemu turističnemu gospodarstvu. Javni razpis za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 - 2021, v obsegu 5,48 milijonov evrov.

  • Javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za turistične nastanitve 2019-2020, v višini 105.000 evrov.
  • Javni razpis podpore mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti, v višini 21,5 milijonov evrov.
  • Javni razpis za energetsko sanacijo planinskih koč, v višini 5 milijonov evrov (v pripravi).
  • Javni poziv za pomoč malim in srednje velikim podjetjem s področja gostinstva in turizma v višini od 13 do 16 milijonov evrov nepovratnih sredstev (v pripravi).

Predstavitev spodbudnih informacij je sklenil z željo, da bi nam letošnje leto okrepilo zanimanje "za skrite in manj prepoznavne kraje v Sloveniji, ki ponujajo edinstvena doživetja. Če bo to ena od naših novih navad, bo to največja in neprecenljiva dodana vrednost turističnega bona!"

Bone boste lahko unovčili za dopust v Sloveniji

Kako, kje, kdaj... lahko unovčite turistični bon?


Bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma

Najpogostejša vprašanja in odgovori na temo koriščenja turističnih bonov


Turistične bone lahko unovčite v Sloveniji

Kakšen je postopek, če želite turistični bon prenesti na drugo osebo?
Več v Slovenija