Spektakel na nebu: Prvič v zgodovini Slovenije vzleteli plinski baloni

Odprto državno prvenstvo so pospremile dodatne atrakcije, ki so bile zanimive za obiskovalce. Vrhunec dogajanja je bil v petek ob paviljonu Expano v Murski Soboti, kjer je potekala predstavitev skupine plinskih balonov, ki je nedvomno zgodovinskega pomena za slovensko letalstvo.

Prlekija-on.net, nedelja, 30. avgust 2020 ob 11:10
Vzlet plinskih balonov ob paviljonu Expano

Vzlet plinskih balonov ob paviljonu Expano

Na odprtem državnem prvenstvu, ki je potekalo med 27. in 30. avgustom na letališču v Murski Soboti, je sodelovalo 12 tekmovalcev iz štirih držav. Tekmovanje se je uradno začelo v četrtek na letališču Rakičan, s prvim tekmovalnim poletom tik pred sončnim zahodom. Dogodek v Ženavljah na Goričkem je bil posvečen prvemu pristanku toplozračnega balona v Sloveniji davnega leta 1934, ko sta stratosferska pilota Max Cosyns in njegov asistent Nere van der Elst s svojim pristankom tedaj neznano vasico postavila na svetovni zemljevid in privabila več kot 6000-glavo množico. Njima in prvemu pristanku plinskega balona v čast so v Ženavljah že pred časom postavili tudi spomenik.

Letenje s toplozračnimi baloni

Pisani baloni opravili še zadnji polet na državnem prvenstvu


Odprto državno prvenstvo so pospremile dodatne atrakcije, ki so bile zanimive za obiskovalce. Vrhunec dogajanja je bil v petek ob paviljonu Expano v Murski Soboti, kjer je potekala predstavitev skupine plinskih balonov, ki je nedvomno zgodovinskega pomena za slovensko letalstvo. V soboto sta državno tekmovanje pospremili fiesto poletov in revijo balonov "Night glow" z najbolj atraktivnimi elementi te discipline.

Osrednji del tekmovanj se je odvijal na letališču Rakičan v Murski Soboti, zadnji let je potekal v nedeljo zjutraj. Z zaključno prireditvijo v Polani bodo v nedeljo razglasili rezultate.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Zanimivosti