Hudomušni nasvet zdravnika: Za 14 dni ugasnite TV in vsi bomo ozdraveli

»Gibajte se, ostanite aktivni, svež zrak, sonce, voda, vitamini in zdrava hrana,« pa pravi drug, kar je vsekakor priporočljivo. A oglasili so se tudi infektologi iz UKC Ljubljana, ki so na vsako trditev oz. izjavo od sodelujočih v videu, podali odgovor.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. september 2020 ob 15:04
Pogovor na temo Covid-19

Pogovor na temo Covid-19

Po družbenih omrežjih je zaokrožil video povzetek z naslovom "Zdravniki so spregovorili", kjer so objavili napovednik pogovora s posamezniki, nekaterimi doktorji, filozofi, specialisti... glede Covid-19. V pogovoru so sodelovali dr. Uroš Dobnikar, dr. med., specialist travmatologije; prof. dr. Eldar Magomedovič Gadžijev, dr. med., specialist abdominalne kirurgije, redni profesor in višji svetnik; dr. Sebastjan Piberl, dr. med., specialist splošne in urgentne medicine; dr. Živan Krevel, dr. med. in univerzitetni diplomirani biolog, zdravnik homeopat; Milan Hosta, dr. filozofije, prof. športne vzgoje; Srečko Šorli, raziskovalec cobiss 91689; dr. Gregor Knafelc, dr. dentalne medicine in dr. Matjaž Figelj, dr. med., specialist interne medicine, subspecialist in magister paliativne medicine.

Vsi so podali nekaj mnenj glede Covida-19 ter s tem povezane epidemije oz. pandemije.

Mnenja javnosti so deljena

Dr. Dobnikar recimo razlaga, da če ste zdravi, maske ne potrebujete. "Absolutno maske niso namenjene, da jih nosi splošna populacija, ki je zdrava," je med drugim povedal. Dr. Magomedovič Gadžijev omeni, da mu je "smrdelo", da niso bile dovoljene obdukcije, dr. Piberl pa med drugim pove, da "ne pozna nikogar, ki bi poznal nekoga, ki bi to imel", podobno omeni tudi dr. Krevel.

Dr. Knafelc omeni, da je normalno treba dihati, normalno živeti in bo vse normalno. "Pa televizijo je potrebno izklopit za 14 dni. Ziher vsi ozdravimo," je med drugim omenil. Dr. Piberl ljudem tudi svetuje: "Gibajte se, ostanite aktivni, svež zrak, sonce, voda, vitamini in zdrava hrana."

Gre sicer za kolaž odlomkov in ne za posnetek celotnega pogovora, zato bi določene povedi lahko bile izvzete iz konteksta. Celotno oddajo bi sicer naj predvajali danes, v četrtek zvečer.

Ob tem so se zvrstili številni komentarji. Nekateri povedanemu prikimavajo:

"Vsaj nekateri,ki govorijo resnico.Bravo.Ne morem več poslušati laži,ki jih širijo politiki po tv."

"Bravo kot kaže dragi zdravniki gre za političen problem svetovnih razsežnosti in resnica je, da virusi so bili, so in bodo naj se vrne razum in zdrava pamet vsem, ki so duše prodali"

"Poiščite še več neovisnih strokovnjakov s področja medicine da vsem ki so še VEDNO OVCE odprejo možgane, da začnejo mislit z svojo glavo. Bravo moj poklon."

Spet drugi so skeptični in opozarjajo na morebitne posledice takšnih objav:

"Stomatolog, abdominalni kirurg, učitelj telesne vzgoje, travmatolog novinarček in filozof modrujejo o tematiki, ki je ne obvladajo. Nikjer na vidim virologa, mikrobiologa, specialista za nalezljive bolezni, kakšnega stručkota, ki bi rekel bobu bob. Prevzamete odgovornost za vaše trditve gospodje?"

"Jaz poznam 3 kateri so bili okuzeni s covidom. Ne poznam pa nobenega ki je slep, a to pomeni da slepota ne obstaja?"

"sori kolegi, sem vse štiri "dohtarje" prevero s čim se ukvarjajo. no, bom samo reko da sem se pri vsakem fajn nasmejal. Skratka niso na mestu da bi govorili o tej temi..."

Infektologi odgovarjajo zdravnikom

Na napovednik so se odzvali tudi infektologi iz UKC Ljubljana. "Spodaj podpisani zdravniki specializanti infektologije UKC Ljubljana, ki od marca neposredno zdravimo bolnike s COVID19, odgovarjamo na prispevek 'Zdravniki so spregovorili', kjer določeni člani stroke izpostavljajo pomisleke glede trenutne epidemije. Odgovor podajamo v luči kolegialnosti in z dobrimi nameni, da se čim učinkoviteje razčistijo nejasnosti in omejijo strokovno nepodkovane izjave, ki lahko predvsem negativno vplivajo na laično javnost," so zapisali. Pod odgovor so se podpisali specializanti infektologije UKC Ljubljana: David Zupančič, dr. med., Darja Vidmar Vovko, dr. med., Andreja Saje, dr. med., Črt Loboda, dr. med., Žiga Martinčič, dr. med., Amra Hodžić, dr. med., Martina Pezdirec, dr. med., Mateja Zalaznik, dr. med., Tina Šmid, dr. med., Matej Mavrič, dr. med., Jasna Černoša, dr. med., Andrej Tomašič, dr. med., Veronika Braune Kozjek, dr. med., Zala Pirnat, dr. med. in Nika Obolnar, dr. med..

Na vsako trditev oz. izjavo od sodelujočih v videu, so podali odgovor. Vse odgovore na izjave si lahko preberete v spodnji objavi.

'ZDRAVNIKI SO SPREGOVORILI' - ODGOVOR SPECIALIZANTOV INFEKTOLOGIJE NA PRISPEVEK Spodaj podpisani zdravniki...

Objavil/a UKC Ljubljana dne Četrtek, 17. september 2020


Več v Slovenija