Nošenje mask bo obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00.

Prlekija-on.net, četrtek, 17. september 2020 ob 15:18
Na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, bodo maske obvezne

Na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, bodo maske obvezne

V četrtek sta na novinarski konferenci po seji vlade sodelovala državni sekretar Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Kacin je omenil, da je včeraj ob 3.070 opravljenih testih zaznanih 104 primerov novih okužb, ena oseba je umrla. "Tako kot pretekle dni je bilo primerov z vnosi iz tujine malo, samo dva, primerov povezanih z lokalnimi prenosi je 28, tistih z neznanimi viri pa 21, kar je podobna številka kot včeraj." Povedal je, da "če smo v prvem valu menili, da je virus najbolj nevaren predvsem za starejše, primeri, ko so življenje v boju s COVID-19 izgubile mlajše osebe, kažejo, da virus ne izbira. Iz Hrvaške tako poročajo o smrti 42-letnika iz Reke, iz BiH pa o smrti 37-letnega zdravnika." 

Ukrepe je po seji vlade predstavil Jelko Kacin

Novi ukrepi: nošenje mask zunaj, kjer je več ljudi; merjenje temperature; omejitev delovnega časa gostiln


Ob vstopu v delovne prostore merjenje temperature zaposlenih in obiskovalcev

Kot je omenil, je Vlada na seji sprejela priporočilo o delu od doma, če slednje omogoča delovni proces. "Da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk. Da sami omejimo ne nujne stike in svoje obiske v trgovinah ter ostalih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno."  Vlada tudi poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb ter organizatorje dogodkov, da poskrbijo za upoštevanje priporočil NIJZ. "Število okužb bi bilo bistveno manjše, če bi se priporočila NIJZ dosledno upoštevala," je povedal ter dodal, da je Vlada sklenila, da bo potrebno ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. "Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pripravljena bo zakonska podlaga, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika."

Povedal je tudi, da Vlada pripravlja več ukrepov usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb, če bi se njihovo število povečevalo (ukrepi vezani na delovanje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov). Načrtovane so tudi dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb.

Ućenci od 7. razreda naprej ter vzgojitelji, učitelji... z maskami

"Ta konec tedna pričnejo veljati spremembe vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Ta bo obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra," je povedal Kacin ter dodal, da bo prihodnji teden v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. "Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00."

Kot je omenil, Vlada pripravlja tudi spremembe vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah ter tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU.

DSO-jem nudijo vso potrebno strokovno podporo

Cveto Uršič je povedal, da DSO-jem nudijo vso potrebno strokovno podporo. "Prve okužene v DSO se umakne v negovalne bolnišnice.  Zagotovili smo 29 milijonov evrov za za cca 550 dodatnih zaposlitev v DSO." Omenil je, da je v DSO Danice Vogrinec Maribor skupaj 47 okuženih (5 novih okužb). Pegazov dom v Rogaški Slatini je en dodaten okužen zaposlen. Ena nova okužba je tudi v VDC Tončke Hočevar. Tesno tudi sodelujejo z vodstvi domov za starejše občane, Skupnostjo socialnih zavodov Slovenije in Ministrstvom za zdravje.



Več v Slovenija