Maske v zaprtih javnih prostorih obvezne

Maske so obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov.

Prlekija-on.net, petek, 18. september 2020 ob 15:411
Jelko Kacin

Jelko Kacin

V petek je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodeloval vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin. V uvodu je povedal, da "pregled epidemiološkega stanja v državi kaže, da je bilo včeraj testiranih 3.557, od tega 137 pozitivnih. Po aprilu imamo najvišje število smrti, to je štiri osebe. Epidemiološke preiskave potekajo vestno in ažurno, za kar se vsem sodelujočim v imenu vlade iskreno zahvaljujem."

Okužbo so v četrtek potrdili v več kot 60 občinah, največ, 37, so jih zaznali v Ljubljani, kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Po pet so jih v četrtek potrdili v Kranju in Kamniku, v Mariboru in Šmarju pri Jelšah po štiri.

NIJZ je v občino Pivko poslal mobilni laboratorij za izvajanje testiranja na terenu, saj želijo predvsem v podjetju Pivka perutninarstvo pridobiti podatke o potencialno okuženih dodatnih zaposlenih, da bi glede na rezultate lažje organizirali proizvodnjo. V preteklih dneh je bilo testiranih več kot 100 zaposlenih, 46 jih je okuženih, 71 jih je v karanteni. Danes bodo testirali 300 zaposlenih, rezultati bodo znani v soboto.

Z virusom Covid-19 je trenutno okužen en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev

Iz MIZŠ sporočili, kakšno je trenutno stanje okužb s Covid-19 v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah


Sprejeta bosta dva nova odloka

Kacin je napovedal dva nova odloka. Danes bosta na dopisni seji vlade sprejeta dva odloka. Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje, stopa v veljavo v noči iz danes na jutri. Določa obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov ali ne. Na prostem je uporaba mask obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Drugi aktualni odlok je Odlok o spremembi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ta določa, da bodo s ponedeljkom, 21. septembra, lahko gostinski lokali (restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari) odprti le med 6. in 22. uro. Diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti.

Odlok o obvezni uporabi mark stopi v veljavo tudi za izobraževalne ustanove. Kacin je poudaril, da so s pristojnega ministrstva poslali vsem šolam in vrtcem okrožnico, kjer jih bolj natančno seznanjajo, kako naj ustanove ukrep izvajajo v praksi, ministrica pa je prisotna tudi na terenu, kjer se pogovarja z ravnatelji o dosedanjih izkušnjah šolanja v septembru.



Več v Slovenija