Slovenija na nogah: »Otroci v razredih z maskami, »elita« na kupu brez mask in razdalje«

Kritična je tudi Bojana Beović, svoje je dodal še premier Janez Janša...

Prlekija-on.net, torek, 22. september 2020 ob 12:01
Številni se sprašujejo, kje so maske in razdalja?

Številni se sprašujejo, kje so maske in razdalja?

V torek zjutraj so družbena omrežja polna objav, kjer številni uporabniki bentijo nad vlado in odločevalci, ki nam vsak dan zapovedujejo, kako se v teh časih moramo vesti. Od nošenja mask v zaprtih in celo odprtih javnih prostorih, držanje varnostne razdalje, zbiranje v čim manjših skupinah... Na dobrodelni prireditvi, ki je v ponedeljek potekala v Ljubljani, pa so se v zaprtem prostoru zbrali številni znani, predvsem športniki, med njimi pa je bila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simona Kustec. Po videnem nihče od udeležencev ni nosil zaščitne maske, tudi primerne razdalje ni bilo moč zaznati.

Na to temo se je oglasila nekdanja premierka Alenka Bratušek: "Kdo se dela norca iz vas!? Vsak dan od vladnih predstavnikov poslušamo kako nevaren je virus in kako število okužb raste. Vsak dan vlada sprejema bolj ostre ukrepe za "navadne" državljane. Od šolarjev zahteva, da nosijo maske!! Očitno pa ukrepi za "prvorazredne" vladne funkcionarje ne veljajo ali pa tam kjer so oni virusa NI! V tujini je, zaradi bistveno manjšega zdrsa, ker se je udeližil lojalnega dogodka z 80 udeleženci, komisar Hogan odstopil. To kar je včeraj demonstrirala ministrica za šolstvo, je zrelo za njen nepreklicen odstop! Zakaj bi državljani spoštovali ukrepe, če jih niti tisti, ki jih sprejemajo ne?" je zapisala.

Maske bodo ponekod obvezne tudi zunaj

Od danes zaščitna maska obvezna tudi na odprtih javnih krajih, kjer ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje


Zgroženi so tudi številni drugi, na družbenih omrežjih kar mrgoli komentarjev, ki obsojajo to dejanje, in se sprašujejo ali ukrepi ne veljajo za vse glede nošenja mask in vzdrževanja razdalje. »Pravila ne veljajo očitno za smetano,samo za navadno poslušno rajo.«, »Otroci v razredih v maskah, "elita" na kupu brez mask in razdalje.«, »Dajte jih dol še vi. Itak veste, da vas medicinske, večkrat uporabljene maske ne zaščitijo pred ničemer.«, »Kje so pa zdaj inspektorji, da napisejo kazni?«... so le nekateri od komentarjev.

Vlada je pred kratkim tudi apelirala na vse, da naj ne prirejajo raznih pogostitev in večjih druženj. Sprejela je tudi odlok, ki zapoveduje, da so maske obvezne v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Kdo se dela norca iz vas!? Vsak dan od vladnih predstavnikov poslušamo kako nevaren je virus in kako število okužb...

Objavil/a Alenka Bratušek dne Torek, 22. september 2020

Gospa Ministrica, a vi pa ne potrebujete maske v zaprtem prostoru, kjer je očitno več povabljenih, kot je otrok v...

Objavil/a Urška Košak Privat dne Ponedeljek, 21. september 2020

Šoljska ministrica, ki zapoveduje nošenje mask v šolah, sama brez maske v zaprtem prostoru. #dvojnamerila

Objavil/a necenzurirano.si dne Torek, 22. september 2020

Bom citirala kar eno gospo ravnateljico, a prav? "A to je pa razred, ki jim je vseeno za zdravje... Ali vam je kdo...

Objavil/a Ivana Gradišnik dne Ponedeljek, 21. september 2020

OKS sledil navodilom

Organizator prireditve OKS sicer navaja, da so sledili navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, katerega soglasje so tudi pridobili. Vodili so tudi seznam prisotnih, ob vhodu na dogodek so informacijske table obveščale o primerni medsebojni razdalji in higieni kašlja, vsebovale pa so tudi splošna pravila za preprečitev širjenja okužb. Gostje, med njimi tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, so bili po zagotovilih prirediteljev natančno seznanjeni s pravili vedenja. Do prihoda v dvorano so vsi nosili zaščitne maske, ob vstopu v dvorano pa so jih sneli, nakar so sedeli po natančno določenem sedežnem redu ob upoštevanju zadostne razdalje dveh metrov. Bližje skupaj so lahko sedeli le člani istega gospodinjstva. Iz tujine je pripotovalo 32 gostov, njihovi testi na covid-19, ki niso bili starejši od 48 ur, pa so bili negativni, so poudarili pri komiteju.

Oglasila se je tudi Bojana Beović, vodja vladne strokovne službe: "Tudi sama sem gledala to oddajo in bilo je nenavadno, saj športniki s svojih tekmovanj vedo, da se maske nosijo povsod. V takem okolju bi bilo primerno, da nosijo maske. Seveda je z maskami nemogoče jesti, a bilo bi primerno, da prireditve potekajo brez pogostitev," je med drugim dejala. Vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin je dodal, da je Bach v Tacnu nosil masko, a na prireditvi je ni: "Ministrico sem prosil, da pojasni. Kar vem, je, da je v zadnjem trenutku priletela na prireditev in je bila gostja tam in ni bilo nič drugega narediti."

Svoje je dodal tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: "Nošenje maske v zaprtih javnih prostorih je obvezno. Razumljivo je, da med večerjo ne moreš imeti nadete. A vlada je v sklepih dne 17. 9. 2020 resno priporočila, naj se ob/po javnih dogodkih NE organizirajo zakuske. Za upoštevanje pravil so odgovorni organizatorji prireditev."

Ministrica bo opravila test na COVID-19

Ministrica se opravičuje. Iz zaščitnih razlogov se bo preventivno testirala na COVID-19.




Več v Slovenija