Naslednji teden šolanje na daljavo tudi v glasbenih šolah

Na podlagi izdanega sklepa bo v času med 19. 10. in 23. 10. v srednjih šolah, glasbenih šolah in v osnovnih šolah od 6. do 9. razreda izobraževanje potekalo na daljavo.

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2020 ob 13:12
Šolarji od šestega razreda naprej ostanejo doma

Šolarji od šestega razreda naprej ostanejo doma

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec, je zaradi slabšanja epidemiološke slike v državi, v skrbi za zdravje vseh udeleženih v vzgoji in izobraževanju, izdala sklep o začasnem in preventivnem ukrepu poteka vzgojno-izobraževalnega dela v času med 19. in 23. 10. 2020.

Na podlagi izdanega sklepa bo v času med 19. 10. in 23. 10. v srednjih šolah, glasbenih šolah in v osnovnih šolah od 6. do 9. razreda izobraževanje potekalo na daljavo.

Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janša predstavil nove ukrepe: Od ponedeljka bo pouk v OŠ za starejše otroke potekal na daljavo


Učenci od 1. do 5. razreda bodo pouk obiskovali v šoli. Zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom bodo izvajali vse programe v šoli oziroma zavodu. Vzgojni program v domovih za učence s posebnimi potrebami se izvaja v domu. Prav tako se nespremenjeno izvaja delo v vrtcih, dijaških ter študentskih domovih, pri čemer ministrstvo poziva, da spodbudijo kar največje število dijakov k odhodu domov in na ta način zagotovijo varno okolje tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo. Enako morajo imeti možnost ostati v domu dijaki in študenti tujci.

Izobraževanje na daljavo bo potekalo tudi na področju izobraževanja odraslih in v višjih strokovnih šolah. Visokošolski zavodi delujejo v skladu s sklepi in smernicami univerz oz. njihovih članic

V skladu s sprejetim šolskim koledarjem bodo v tednu med 26. in 29. oktobrom v osnovnih in srednjih šolah jesenske počitnice, drugje v tem obdobju poteka izobraževanje na daljavo.

"Želimo si, da v prihajajočih dveh tednih s sprejemom opisanih ukrepov omilimo rast okužb, ki bi prihajale, ali se prenašale v šolskem prostoru. To še prav posebej velja v primerih osnovnošolskih učiteljev, dijakov in študentov, kjer smo beležili najvišjo rast okuženih in posledično s tem naraščajočo rast karanten. Za te namene je vlada včeraj potrdila tudi veljavo novega 14-dnevnega odloka, ki določa obvezno nošenje zaščitnih mask za vse učence in dijake, če niso v matičnem oddelku ter za vse učitelje od 6. razreda osnovne šole dalje," sporoča ministrica Kustec.

Omejitve v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih

Vlada je sprejela tudi odlok, s katerim je omejila število oseb v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe na 20 kvadratnih metrov na posameznega športnika.

Sprejeti ukrepi glede na trenutno epidemiološko sliko v šolah in državi širše zagotavljajo najbolj optimalen način izvedbe in organizacije izobraževalnega procesa, ki ne vpliva na spremembe šolskega koledarja.

"Prosimo vse državljanke in državljane, da dosledno spoštujemo priporočila NIJZ. Ravnajmo odgovorno, skrbimo na svoje zdravje, saj s tem skrbimo tudi za zdravje bližnjih in širše. Le na ta način prispevamo k izboljšanju stanja, k manjšanju števila okužb v državi in tako tudi otrokom ter mladostnikom omogočamo, da se čim prej vrnejo v šolske klopi," še je povedala ministrica ter dodala: "V primeru izboljšanja epidemiološke slike po jesenskih počitnicah bomo lahko sprejeli odločitev glede nadaljevanja vzgojno izobraževalnega procesa po modelu B, kar verjamem, da si tudi vsi skupaj najbolj želimo," je na današnji novinarski konferenci poudarila ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Ukrepe za posamezne regije bodo presojali vsaj enkrat na teden
Več v Slovenija