Anja Novak – predana rejnica in voznica ljutomerskih kasaških konj

Anja veliko pomaga pri reji kasaških konj in vse to dela z velikim veseljem in ljubeznijo do konj s katerimi ima vzpostavljen čisto poseben odnos.

Prlekija-on.net, četrtek, 15. oktober 2020 ob 13:57
Anja Novak

Anja Novak

Sodelavci Mladinskega centra Prlekije so pred časom obiskali Novakove v Šalincih pri Ljutomeru. Tako so se na licu mesta seznanili z rejo ljutomerskih kasačev na njihovi kmetiji. Pomembno vlogo pri reji njihovih kasačev ima hčerka Anja Novak, ki je tudi sama voznica ljutomerskega kasača na kasaških dirkah širom Slovenije. Ima kobilo Pally s katero že dosega tudi prve uspehe. Anja svojo kobilo tudi jaha in jo s tem sprošča med napornimi kasaškimi treningi. Vsi njihovi konji so umirjeni in za konje je pri njih zelo lepo poskrbljeno saj so vedno na prvem mestu in se vse v družini podreja tej skrbi za njih.

Delavnica o reji ljutomerskih kasačev

Reja kasaških konj v rodbini Novak


Ljubezen do kasaških konj ima Anja že v genih saj njihova družinska zgodovina reje ljutomerskega kasača sega že dobrih 80 let nazaj. Družina Novak ima doma linijo ljutomerskih kasačev pod črko P. Udeležili so se tudi razstave enoletnih žrebet, ki je bila 20. septembra v Ljutomeru. Na razstavi so imeli Anji zelo ljubo Perino I. (ki jo Anja po domače imenuje Nina) in z njo dosegli lep uspeh saj je bila med šestimi najboljšimi izmed 18-ih udeležencev iz cele Slovenije. Doma imajo 9 ljutomerskih kasačev in njihovo rejo podpira tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z obrazložitvijo, da je to pasma konj, ki izumira.

Anja veliko pomaga pri reji kasaških konj in vse to dela z velikim veseljem in ljubeznijo do konj s katerimi ima vzpostavljen čisto poseben odnos. Takšnih mladih kot je Anja bi moralo biti še več saj je samo tako možno ljutomerskega kasača rešiti izumrtja pasme.

Avtor članka: Milan Novak
Avtorica fotografij: Jelka Teljega



Več v Kultura in izobraževanje