Zaščitna maska med vožnjo? Policija pojasnjuje.

Glede nošenja zaščitnih mask med vožnjo v motornem vozilu za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 prihaja do različnih nejasnosti.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. oktober 2020 ob 19:154
Zaščitne maske tudi v vozilih

Zaščitne maske tudi v vozilih

Med zadnjimi ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja bolezni covid-19, je tudi ukrep nošenja zaščitnih mask v vozilih. V zvezi s tem prihaja do različnih nejasnosti, zato Policija pojasnjuje: "Med vožnjo lahko uporabljate masko za zaščito nosne in ustne sluznice, saj ta ob pravilni namestitvi ne zmanjšuje vidnega in slušnega zaznavanja ali zmožnosti obvladovanja vozila."

V 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa je določeno, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon ipd.).

Ponoči bo gibanje omejeno

Omejitev gibanja ponoči in prepoved zbiranja več kot šest oseb


V zvezi z nošenjem mask je Ministrstvo za infrastrukturo podalo naslednje pojasnilo: "Ministrstvo za infrastrukturo poudarja, da uporaba zaščitne maske, ki prekriva le nos in usta, ne zmanjšuje vidnega zaznavanja oziroma vidnega polja voznika in s tem tudi zmožnosti obvladovanja vozila, kar dokazujejo številna mnenja tujih strokovnjakov s področja varnosti cestnega prometa. Če zaščitna maska za usta in nos pokriva le območje ust in nosu, oči in čelo pa so še vedno vidni, kršitev določbe prvega odstavka 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa ni podana." Z mnenjem so seznanili tudi Varuha človekovih pravic.

Navedeno pomeni, da voznik motornega vozila med vožnjo lahko uporabljajo masko za zaščito nosne in ustne sluznice, v skladu s priporočili NIJZ glede preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19, saj ta ob pravilni namestitvi ne zmanjšuje vidnega in slušnega zaznavanja ali zmožnosti obvladovanja vozila, tako sporočajo iz Policije.