Matjaž Jereb: Razmere se dramatično slabšajo

»Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komerkoli lahko rizičen, in se temu primerno tudi vede. Ne podcenjujmo izziva COVID-19,« pravi dr. Jereb iz UKC Ljubljana.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. oktober 2020 ob 10:46
Matjaž Jereb, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Matjaž Jereb, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V četrtek sta na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelovala vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana, prof. dr. Matjaž Jereb in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco, je povedala, da je v sredo bilo opravljenih 6.215 testov, pozitivnih je bilo 1.663, kar znaša 26,76%. Po zadnjih podatkih NIJZ Gorenjska ostaja regija, ki ima največje število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, in sicer 759. "Število okužb ostaja najmanjše v Obalno-kraški regiji, ki je še edina oranžna regija, a se tudi tam število okužb hitro povečuje. 14-dnevna incidenca v regiji trenutno znaša že 131."

Trenutno je hospitaliziranih 357 bolnikov, 62 jih je na intenzivni negi, 32 so jih odpustili iz bolnišnic, devet bolnikov je umrlo.

V zadnjih 14 dneh je praktično celotna Slovenija v rdečem in skorajda ni več občine, kjer ni bila potrjena vsaj ena okužba

COVID-19: Trenutno stanje po občinah; brez zaznane okužbe samo še ena občina.


Matjaž Jereb je povedal: "Epidemiološke razmere v Sloveniji se dramatično slabšajo. Vsak dan imamo več aktivno okuženih. Razmere še obvladujemo, a smo vsi zaskrbljeni, da število postelj pripravljenih za COVID-19 bolnike ne bo zadostno. Imamo rezervne možnosti." Glede hospitalizacije je povedal, da je na intenzivnih oddelkih v Sloveniji 62 kritično bolnih COVID-19 bolnikov. Najstarejši ima 85 let, najmlajši 42. Ob tem je povedal, da so hospitalizirani tudi trije otroci, ki so pozitivni na okužbo, a njihove hospitalizacija ni povezana s koronavirusno boleznijo, pač pa potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi vodenja druge bolezni.

Glede testiranja vseh državljanov, kot bo to storila Slovaška, je dejal, da to ni smiselno. "Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komerkoli lahko rizičen, in se temu primerno tudi vede. Ne podcenjujmo izziva COVID-19."

Popoldan bo potekala še ena konferenca.



Več v Slovenija